Denník N

Ako bude vyzerať festivalové leto? V Európe to už riešia vlády, u nás je stále témou pomoc za rok 2020

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Hoci je len február, už sa objavilo niekoľko dôležitých správ, z ktorých sa rysuje možná podoba letných hudobných akcií. Najväčší open-air festival Glastonbury sa rozhodol pauzu predĺžiť o ďalší rok, kým veľký stredoeurópsky hráč – srbský Exit – tvrdí, že oslavy 20. výročia už druhýkrát odkladať nebude.

V Holandsku vláda oznámila, že od júla povolí festivaly a vyčlenila peniaze do poistného fondu pre organizátorov. To isté – aj s konkrétnymi sumami – už potvrdili aj ďalšie európske krajiny.

Že rok 2021 nie je rokom 2020, je hlavný odkaz medzinárodnej festivalovej asociácie Yourope. Tá práve zverejnila manuál uskutočniteľnosti letných akcií v čase pandémie.

Hoci sa dnes modelovanie budúcnosti veľkých festivalov môže zdať utopické, ich organizátori potrebujú mať jasnú perspektívu do konca tohto mesiaca. Veľké akcie sa totiž nedajú pripraviť za pár týždňov. Preto už od minulého roka zástupcovia Yourope intenzívne diskutujú s odborníkmi aj s vládami jednotlivých krajín.

Jasné pokyny, spolupráca a pomoc

„Nastal čas vyvinúť stratégiu letných akcií na rok 2021. Dlhujeme to jednak miliónom návštevníkov, ktorí nám dôverovali natoľko, že nevrátili vstupenky, ale i tisíckam našich kolegov, veľkým i menej známym umelcom či našim dodávateľom. Cieľom je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie