Denník N

Zlynčuj blížneho svojho. Driemajúca agresivita v nás podľa románu Michala Franku

Detail obálky románu Na brehu spieva dav od Michala Franku (Ikar, 2020)
Detail obálky románu Na brehu spieva dav od Michala Franku (Ikar, 2020)

Kniha Na brehu spieva dav podáva správu o neurotickej a dezorientovanej spoločnosti.

Zažijete niečo zlé, a keď sa otrasiete, chcete o tom podať správu. Nie na polícii, pretože tá vám s duševnou traumou nepomôže. Rozhodnete sa pre literárny text.

Uvedomíte si totiž, že situácia, do ktorej ste sa dostali, je zložitá. A porozumieť sa jej dá len vtedy, keď na túto komplexnosť poukážete. Keď ostatným umožníte zažiť ju. A to sa dá napríklad formou románu.

Keďže v príbehu čerpáte aj z vlastnej skúsenosti, rozhodnete sa pre pseudonym. Vzniká tak ochranný štít, ale zároveň bariéra voči publiku. Zvesť o knihe je tak ťažšie šíriť, osobné sociálne siete odpadajú, nikto vás nezažije na čítačke. Identitu neprezradíte ani mne, autorovi tejto recenzie.

Takto možno vyzerá story vzniku románu Na brehu spieva dav (Ikar, 2020) od niekoho, kto si hovorí Michal Franka. Skutočná je na nej tá časť o kontaktovaní pôvodcu knihy, ktorý napriek prísľubu mlčanlivosti chcel zotrvať v anonymite.

Namiesto rozhovoru s imaginárnou bytosťou sa preto rozhodujem pre tento text. Napriek tomu, že neviem, od koho kniha je, pozornosť si zaslúži.

Agresivita v nás

V neistých časoch si každý v sebe nesie pochybnosti. Je to ťaživé, únavné a vyčerpávajúce. Tento stav nepriniesla až pandémia. Súvisí s oslabovaním súdržných síl v spoločnosti, s rastúcou nedôverou a s pocitom, že nakoniec zostanete v tej neprehľadnej situácii sami.

Nahromadená frustrácia hľadá

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Knihy

Kultúra

Teraz najčítanejšie