Denník N

Covid v roku 2020: Skutočný rebríček, kde sa masovo umieralo a kde to zvládli

Rusko patrilo vlani k najhorším krajinám v pandémii, aj keď oficiálny počet úmrtí hlásilo nízky. Na Slovensku zomrelo o 5,5 tisíca ľudí viac ako bežne.

Ruská vláda vlani dlho tvrdila, že pandémiu zvláda v porovnaní s inými krajinami celkom dobre. Zdôrazňovali najmä relatívne nízky počet obetí.

V medzinárodnom porovnaní všetkých hlásených mŕtvych v súvislosti s covidom na počet obyvateľov sú na 55. priečke, lepší ako Nemecko či Kanada.

„Nikdy ste nepomysleli na možnosť, že ruský zdravotnícky systém je efektívnejší,“ spýtal sa v júni podľa CNN hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.

Skutočnosť je však úplne iná. Covid si v Rusku vyžiadal oveľa viac mŕtvych, než dlho tvrdili oficiálne miesta. Vyplýva to z celkového počtu úmrtí za rok 2020 a ich porovnaní s predchádzajúcimi rokmi.

V Rusku vlani zomrelo na všetky príčiny o 162-tisíc ľudí viac ako bežne, čo je nárast o 17,9 percenta. Krajina v tom patrí medzi najhoršie v Európe. Ku koncu roku už vyšší počet obetí priznala aj ruská vláda.

Práve takzvané nadmerné úmrtia, teda počet ľudí, ktorí zomreli nad rámec bežných rokov, sú podľa odborníkov skutočný objektívne porovnateľný parameter vplyvu pandémie.

Pokúsili sme sa pozrieť na počty nadúmrtí v rôznych krajinách Európy, ktoré už zverejnili dáta za rok 2020. Ukazuje to

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie