Denník N

Šíri sa hoax o úmrtiach košických seniorov po vakcíne. Volajú nám ľudia, že zakazujú očkovanie rodičov, hovorí župan

Fámu o tom, že úmrtie v košickom domove súvisí s očkovaním, priživil dezinformačný web Aeronet. Českí novinári vlani vypátrali, že za ním stojí Čech Marek Pešl, našli ho v Trenčíne. Foto – Česká televize/Ivan Bareš
Fámu o tom, že úmrtie v košickom domove súvisí s očkovaním, priživil dezinformačný web Aeronet. Českí novinári vlani vypátrali, že za ním stojí Čech Marek Pešl, našli ho v Trenčíne. Foto – Česká televize/Ivan Bareš

V košickom zariadení Arcus došlo k úmrtiam klientov, nikto z nich však nebol zaočkovaný proti covidu. Košický župan sa sťažuje, že nezvládajú čeliť náporu nepravdivých správ.

Košický kraj je najnovším príkladom toho, ako môžu internetové fámy ohrozovať aj zdravie. Sociálnymi sieťami sa šíria články, ktoré spojili tragédiu z košického domova pre seniorov s vakcínami proti chorobe covid-19.

V zariadení pre seniorov s názvom Arcus zaznamenali v posledných týždňoch viac než tridsať úmrtí klientov, u ktorých zistili chorobu covid-19. Nikto z nich nebol zaočkovaný.

V tomto zariadení sa síce očkovanie malo uskutočniť, ale práve pre rozšírenie nákazy od neho upustili – človek pozitívne testovaný na covid-19 nemôže dostať vakcínu.

Na Facebooku sa však ujal nepravdivý príbeh, že tamojší seniori zomreli po podaní vakcíny, čo Košický samosprávny kraj označuje za lož.

„Som pobúrený z toho, ako sa tá situácia zneužila. Volajú nám rodinní príslušníci, ktorí majú rodičov v iných zariadeniach s tým, že zakazujú ich zaočkovanie,“ hovorí košický župan Rastislav Trnka (nezávislý).

„Konšpirácie nás prečíslujú“

Fáma sa na sociálnych sieťach objavila už koncom januára, tento týždeň ju ešte viac priživil český dezinformačný web Aeronet, ktorého prevádzkovateľ sa ukrýva pod prezývkou „vedúci kolotoča“.

Aeronet uverejnil článok plný konšpiračných teórií, v ktorom nepravdivo napísal, že „v ošetrovateľskom dome v Košiciach začali dva dni po začiatku očkovania hromadne zomierať seniori“.

Župan Trnka hovorí, že sa opakovane snažili túto fámu vyvrátiť, ich stanoviská sa však na Facebooku dostali k oveľa menšiemu počtu ľudí.

„Konšpiračné weby nás, bohužiaľ, prečíslujú. Výsledkom je, že aj v miestach, kde sme zabezpečili očkovanie, nie je o vakcínu taký záujem,“ dodáva Trnka.

Zomrelo 36 seniorov

Čo je známe o úmrtiach v košickom zariadení Arcus?

Vedenie tohto domova informovalo, že prvé pozitívne prípady na covid-19 zaznamenali v nedeľu 10. januára. „Postupne začali pribúdať ďalší pozitívni klienti a, žiaľ, dochádza aj k relatívne vysokej úmrtnosti, hlavne u klientov s

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie