Denník N

Potrhalo sa ďalších pár nitiek, ktorými je zošitá vládna koalícia (udalosti týždňa)

Radičová, Štrasser, Petková, Vašečka a Janček vyberajú udalosť, prešľap, podcenený moment a báseň týždňa.

Iveta Radičová, bývalá premiérka

Udalosť týždňa I

Snaha a reálny pokus otvoriť školy. To je pozitívna správa. V pandémii je každý krok z virtuálneho sveta do reality sprevádzaný rizikom. U nás aj chaosom a rozhodnutiami na poslednú chvíľu. Otvorenie škôl znamená totiž zvýšenú mobilitu, a teda aj zvýšené riziko šírenia nákazy. Otázka preto nie je, či môžeme otvárať školy plošne alebo v celých „lepších“ okresoch. Pretože je to príliš veľké riziko. Možné je to iba pilotne, vo vybraných obciach či mestách. Ale závan normality a zastavenie prehlbujúcich sa rozdielov sú pre naše deti prepotrebné. Pre rodičov tiež. Azda sa aj u nás podarí realizovať postup overený inde, ktorý nám umožní žiť popri pandémii. Pretože je to ešte na dlho.

Udalosť týždňa II

Zlou správou je množstvo úmrtí. Podľa počtu úmrtí na počet obyvateľov sme druhou najhoršou krajinou na svete. Nielenže to naplno odhaľuje podstatu kritického stavu nášho zdravotníctva, ale aj znásobuje obavy a strach občanov a bezradnosť a vyčerpanosť lekárov a zdravotníkov. Namieste je otázka, prečo prijaté rovnaké opatrenia v iných krajinách fungujú lepšie. Myslím si, že vedci odpovede ponúkajú. A sú politici, ktorí netrpia hluchotou a presvedčením o vlastnej jedinej pravde – teda v tých iných krajinách.

Prešľap týždňa

Chaos v dátach. Nevyhovujúci zber dát a ich vyhodnocovanie. Všetko ostatné na to zákonite nadväzuje.


Ján Štrasser, spisovateľ

Udalosť týždňa

Lucia Nicholsonová prejavila v pondelok vysokú genetickú zhodu s Igorom Matovičom – vyliezť na tlačovku a popliesť si, ako vravievala moja mama, alegóriu s filagóriou približuje jej europoslaneckú kompetentnosť k bodu mrazu. Veronika Remišová sa právom ohradila voči jej zavádzaniu a Európska komisia ju v tom jasne podporila. Áno, tie peniaze

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Udalosti týždňa

Slovensko

Teraz najčítanejšie