Denník N

High 5ive: Môj optimizmus nosí ťažké topánky a je hlučný. Henry Rollins má 60

Henry Rollins (1993). Foto - Pelle Sten
Henry Rollins (1993). Foto – Pelle Sten

Pravidelný osobný výber počinov z mora (pop)kultúry, ktoré by vás mohli zaujať.

*

Rozhodoval sa, či ostať predavačom zmrzliny alebo nastúpiť do punkovej kapely. Vybral si druhú možnosť. Preto dnes máme dôvod zablahoželať mu ku zajtrajšej šesťdesiatke. Henry Rollins nesadne každému. Pôsobí ako stelesnenie mačizmu a agresivity. No zároveň je vzácnou kombináciou svalov, názoru a intelektu.

Zo zoskupenia Black Flag sa presunul do vlastnej skupiny. A z undergroundu ho na výslnie vyplavili otvorené 90. roky, keď sa dokonca pravidelne škeril na MTV. Keď na ryčanie do mikrofónu začal tlačiť vek, presedlal k hovorenému slovu, moderovaniu či vydávaniu kníh. Sparťanský duch mu ostal.

Z Rollinsovho bohatého katalógu vyberám dva momenty. Prvý je rozhovor s majstrom bizarného interview Nardwuarom. Druhý je živý záznam skladby Liar na festivale Pukkelpop v roku 1994, na ktorom som sa zúčastnil. Až teraz zisťujem, ako Rollins v texte improvizoval. A pripomínam si jeho pódiovú gymnastiku. Stojí to za to.

*

Intenzívna nemusí byť len tvrdá hudba, ale aj tichá literatúra. Hovorí sa, že čítať knihy maďarského spisovateľa Lászlóa Krasznahorkaia je vlastne práca. Ambíciu čítať rýchlo pri ňom určite odložte. Akoby sám dával najavo, že sa to nepatrí a že keď čítate, tak už nič iné nesmie existovať.

Stačí sa zahĺbiť do prvej vety čerstvého prekladu jeho románu Melanchólia vzdoru, ktorá sa rozprestiera na osemnástich riadkoch. Pravdepodobne si ju budete musieť prečítať ešte raz. A pritom môžete rozmýšľať o tom, prečo vlastne očakávame, že literatúra má svet zachytiť v krátkych jasných vetách. Veď taký nikdy nebol a nie je.

*

Pandémia nám drzo pripomenula dôležitosť práce vedcov. Tak v tomto móde ostaňme a všimnime si aj iné príspevky výskumu. Napríklad

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

High 5ive

Kultúra

Teraz najčítanejšie