Denník N

Nemáme systém výchovy, Modrića sprevádza, že nevystúpil proti skorumpovaným, tvrdí chorvátsky novinár

Juraj Vrdoljak. Foto - archív J. V.
Juraj Vrdoljak. Foto – archív J. V.

Hajduk Split založila skupina študentov, ktorí odišli za vzdelaním do Prahy a páčila sa im hra Slavie a Sparty.

Chorvátsko sa po zisku nezávislosti zaradilo k najväčším futbalovým veľmociam. Na MS 1998 získalo bronz, o dvadsať rokov neskôr sa na svetovom šampionáte dostalo do finále, kde prehralo s Francúzskom.

Novinár Juraj Vrdoljak však v rozhovore v špeciálnom vydaní Ofsajdu hovorí, že chorvátski futbalisti sú úspešní napriek okolnostiam. Obrovské talenty vyrastajú v zlých podmienkach. Tamojší funkcionári sú pasívni a potom sa iba chvália úspechmi.

Rozpráva aj o veľkom škandále Luku Modrića, zápasoch so Srbmi aj o tom, prečo sa chorvátsky futbal môže poďakovať Československu.

Deväťdesiate roky, teda obdobie po zisku nezávislosti, boli zlatou érou chorvátskeho futbalu. Chorvátsko na MS 1998 skončilo tretie. Pred troma rokmi sa vám však podarilo dostať až do finále. Ako by ste tieto veľké úspechy porovnali?

(MS 1998) boli obrovským úspechom aj preto, že Chorvátsko bolo ešte len novou krajinou. Ten tím spolu hral dlhé roky a v podstate už starol, veľa hráčov už malo po tridsiatke a trápili ich zranenia. Spoločným znakom tímov z roku 1998 a 2018 bol určite skvelý tímový duch a vedomie, že tie turnaje boli pre danú generáciu talentov možno poslednou šancou niečo dosiahnuť. Generácia z 90. rokov mala Euro 1996 ako dôkaz, že môžu byť úspešní na najvyššej úrovni; pre tú neskoršiu ním bolo zase Euro 2008 (Chorváti vypadli na oboch turnajoch po štvrťfinále – pozn. red.). Myslím si, že aj vtedy by sa tím okolo Modrića, Rakitića či Ćorluku dostal do finále, ak by neprišiel nevydarený zápas s Tureckom a prehra po penaltách.

Úspech na MS 1998 využil nacionalistický prezident Franjo Tuđman. Boli vtedy futbal a politika naozaj neoddeliteľné?

Určite. Náš prvý prezident Tuđman bol autokratom a chcel využiť športový úspech na propagandu. Bol na turnaji vo Francúzsku, často navštevoval hráčov v tréningovom kempe a dokonca aj v šatni, aby im „gratuloval“ k víťazstvám. Hráči boli

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Futbal

História MS vo futbale

Ofsajd

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie