Denník N

Štát opäť rozbieha smart karanténu cez mobil, fungovať môže o pár týždňov

Aplikácia smart karantény využívaná vlani. Foto - TASR
Aplikácia smart karantény využívaná vlani. Foto – TASR

Aktualizované o ďalšie informácie o aplikácii. Smart karanténa existovala len krátko na jar, pokračovateľa aplikácie majú zabezpečiť ľudia od Richarda Sulíka.

Štát chce v najťažších časoch pandémie oprášiť aplikáciu pre mobily, ktorá skontroluje, či infikovaní ľudia zostávajú v karanténe. Krátko už fungovala na jar a jej opätovné nasadenie zvažovali na jeseň. Nezameria sa špecificky len na ľudí, ktorí k nám prichádzajú zo zahraničia, ale na všetkých, ktorí budú mať pozitívny výsledok covid testov.

Dôslednejším dohľadom na infikovaných cez mobily počas karantény chce vláda zastaviť rýchle šírenie ďalších variantov covidu na Slovensku, ale aj celkové spomalenie pandémie. Po britskom variante vírusu, ktorý sa u nás „udomácnil“ v decembri a januári, teraz vzbudzuje veľké obavy juhoafrický – ten je už aj v rakúskom Tirolsku.

Spustenie aplikácie má zabezpečiť minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý sa s predsedom vlády Igorom Matovičom dostal pre koronaopatrenia už do viacerých konfliktov. Podpredsedovi vlády sa nepáčilo, že sa stále odkladá použitie tejto pomôcky proti vírusu.

Ako to fungovalo na jar

Základ aplikácie by mal byť

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hegerova vláda

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie