Denník N

Sagana zrazila motorka, keď viedol pelotón. Za kopanie do bicykla dostal pokutu

Sagan si za hnev na motorkára vyslúžil pokutu 300 eur. Foto: cyclismoafondo.es
Sagan si za hnev na motorkára vyslúžil pokutu 300 eur. Foto: cyclismoafondo.es

Aktualizované – 23:45. „Na najvyššej úrovni cyklistiky sú podobné omyly neprípustné a je jedno, či zasiahnu našich jazdcov, alebo pretekárov iných tímov,“ uvádza tlačová správa tímu Tinkoff-Saxo, ktorý zvažuje právne kroky.

Slovák Peter Sagan prišiel o šancu na ďalšie víťazstvo v tomto ročníku španielskej Vuelty veľmi smolným spôsobom. Asi 8 kilometrov pred cieľom 8. etapy do neho v čele pelotónu narazilo jedno zo sprievodných vozidiel.

Sagan spadol na chrbát a po tom, čo vstal, obrátil svoj hnev na organizátorov i vlastný bicykel. Samotná zrážka unikla záberu kamier, no podráždená reakcia 25-ročného Žilinčana už nie.

Saganov hnev pocítili organizátori, motorka aj jeho bicykel

https://www.youtube.com/watch?v=7aK256c5wXE

Slovákovi nepomohol ani tímový kolega Jesper Hansen, ktorý mal údajne problém s vysielačkou.

Sagan si z kolízie odniesol skrvavený zadný stehenný sval a niekoľko modrín. Etapu dokončil, no prišiel do cieľa až na 64. priečke s vyše 5-minútovou stratou na víťaza. Profilom mu pritom trať nesmierne vyhovovala.

„Jedna z motoriek predbiehala skupinu pretekárov a zrazila Petra. Necíti sa dobre a je naštvaný. Je to zmarená príležitosť, v dnešnej etape pre neho pracoval celý tím. Je to zbytočná strata,“ povedal pre Eurosport športový riaditeľ Tinkoff-Saxo Patxi Vila.

Rozhorčenie a pokuta

Stajňa medzičasom oznámila, že zvažuje podniknúť právne kroky. „Na najvyššej úrovni cyklistiky sú podobné omyly neprípustné a je jedno, či zasiahnu našich jazdcov, alebo pretekárov iných tímov,“ uvádza tlačová správa ruskej stajne. „Dnešný incident nemá dopad len na Sagana a Tinkoff-Saxo, ale na celé preteky a ich fanúšikov, keďže Sagan je jedným z najpopulárnejších jazdcov, ktorý láka pozornosť nielen smerom k Vuelte, ale k cyklistike ako takej.“

Slovenský cyklista dodatočne dostal od vedenia pretekov pokutu 300 švajčiarskych frankov – 200 za “vyhrážky a urážky” voči organizátorom a ďalších 100 za “správanie, ktoré poškodilo imidž cyklistiky”.

Jazdec sprievodného vozidla, ktorý nehodu spôsobil, bol s okamžitou platnosťou vylúčený z pretekov Okolo Španielska.

Sagan: Snáď to prinesie zmeny

„Nanešťastie to nie je po prvý raz, čo sa čosi podobné udialo. Aj keď sú motorky nútené prejsť skupinkou pretekárov, mali by to robiť opatrne, nie bezhlavo. Podľa môjho názoru jazdci motocyklov neberú bezpečnosť cyklistov do úvahy s dostatočnou vážnosťou,“ vyhlásil Sagan v neskorých večerných hodinách pre oficiálny web Tinkoff-Saxo.“Chvalabohu moje zranenia nie sú vážne, ale viete si predstaviť, že by ma prešiel?“

„Ak by som sa zrazil s iným pretekárom, bral by som to ako súčasť športu, no to, že ma trafil motocykel organizátorov, je neakceptovateľné. Bezpečnosť pretekárov by mala byť absolútnou prioritou a všetci jazdci by mali dávať väčší pozor. Skutočne dúfam, že tento incident je začiatkom série nutných zmien v tom, ako prebieha riadenie pretekov,“ dodal.

Sagan zároveň opísal incident z vlastnej perspektívy. „Nemohol som s tým nič urobiť. Ani som ten motocykel nepočul. Nie je normálne, že sa motorky snažia vtesnať pomedzi pretekárov vo vysokej rýchlosti, keď zbadajú voľnú medzeru. Neberú do úvahy, že jazdec môže spadnúť rovno pred nich, alebo môže zmeniť smer. “

„Potom prídem na hotel a zistím, že ma organizátori dali pokutu. Zaplatím ju, samozrejme, ale považujem to za nespravodlivosť,“ nechal sa počuť frustrovaný cyklista.

Podľa tímového lekára Petera Lagroua utrpel Sagan popáleniny a odreniny prvého a druhého stupňa na ľavej strane tela, od bokov až po lýtka. Zároveň má pomliaždeninu s krvnou zrazeninou na ľavom predlaktí. Či bude na Vuelte pokračovať sa rozhodne v nedeľu ráno.

Vážny pád zamiešal poradím

Ďalší dvaja slovenskí pretekári bratia Peter a Martin Velitsovci obsadili 131. a 132. miesto s mankom takmer 14 minút na víťaza, ktorým bol Belgičan Jasper Stuyven z Trek Factory Racing.

Prevažne rovinatú etapu ovplyvnil najmä hromadný pád približne 50 kilometrov pred cieľom, v ktorom bolo zranených hneď niekoľko favoritov.

Medzi nimi napríklad aj tretí muž celkovej klasifikácie Daniel Martin z Írska (Cannondale-Garmin), Francúz Nacer Bouhanni (Cofidis), či líder stajne BMC Tejay van Garderen z USA. Všetci menovaní boli nútení z pretekov predčasne odstúpiť.

Najhoršie dopadol Belgičan Kris Boeckmans (Lotto Soudal), ktorého museli okamžite previesť do nemocnice.

Hromadná kolízia v pelotóne

https://www.youtube.com/watch?v=moRMcjpgIF8

Po páde sa hlavné pole postupne pospájalo dokopy a 29 km pred cieľom v ňom bola už aj dovtedy vedúca šestica. Potom sa o únik pokúsili ďalší šiesti pretekári, no ani oni neuspeli, aj vďaka aktívnej práci Petra Sagana na čele pelotónu.

O víťazovi sa v závere etapy rozhodovalo v hromadnom špurte. Do neho však Sagan nezasiahol práve kvôli kolízii s motocyklom jedného z kameramanov Vuelty.

Fotogaléria incidentu:

Foto - Ciclismo a Fondo
Foto – Ciclismo a Fondo
Foto - Ciclismo a Fondo
Foto – Ciclismo a Fondo
Foto - Ciclismo a Fondo
Foto – Ciclismo a Fondo
Foto - Ciclismo a Fondo
Foto – Ciclismo a Fondo
Foto - Ciclismo a Fondo
Foto – Ciclismo a Fondo
Foto - Ciclismo a Fondo
Foto – Ciclismo a Fondo
Foto - Ciclismo a Fondo
Foto – Ciclismo a Fondo

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Vuelta a Espaňa

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie