Denník N

Karina Cíleková-Habšudová: Je zázrak, že máme aspoň Kužmovú a Schmiedlovú. Tenis hrá u nás na vyššej úrovni pár ľudí

Dve najlepšie slovenské tenistky Anna Karolína Schmiedlová (vľavo) a Viktória Kužmová sú v rebríčku oveľa nižšie ako ich predchodkyne. FOTO TASR - Pavel Neubauer
Dve najlepšie slovenské tenistky Anna Karolína Schmiedlová (vľavo) a Viktória Kužmová sú v rebríčku oveľa nižšie ako ich predchodkyne. FOTO TASR – Pavel Neubauer

Mala sedemnásť, keď nastúpila na Australian Open proti Steffi Grafovej. Na svojom prvom grandslamovom turnaji sa vtedy dostala do osemfinále.

To je pre súčasné slovenské tenistky nedosiahnuteľná méta. Tentoraz vypadla Anna Karolína Schmiedlová v druhom a Viktória Kužmová v prvom kole.

Karina Cíleková-Habšudová v rozhovore hovorí:

  • čo robíme pri výchove detí zle;
  • prečo súčasná generácia musí zachrániť svetový šport;
  • čo prežívala, keď ako 17-ročná nastúpila na Australian Open proti Grafovej;
  • prečo si nemyslí, že Serena Williamsová získa 24. grandslamový titul;
  • prečo je Australian Open vnímaný ako najkrajší grandslam.

Boli ste desiata najlepšia tenistka na svete. Čo hovoríte na to, že po Australian Open nebudeme mať prvý raz v histórii žiadnu hráčku v prvej stovke?

Je to smutná realita, hoci ide aj o zhodu okolností. Kužmová totiž na stovku má, akurát to momentálne výkonmi nepotvrdzuje. Takisto aj Schmiedlová sa do najlepšej stovky môže vrátiť.

V hlavnej súťaži na grandslamoch sme zvykli mať štyri-päť tenistiek. Teraz tam boli len dve. O čom to vypovedá?

Je to veľmi málo. Bohužiaľ, nevidím za nimi ďalšie hráčky, ktoré by sa tlačili do popredia. Keď sa v minulosti hráčke nedarilo, vždy ju aspoň tri tenistky zastúpili a za nimi čakalo ďalších päť. Dnes nám chýba širšia základňa. Ak chce byť krajina úspešná, základňa musí pripomínať pyramídu – potrebujete vychovať veľa tenistov, a potom sa niekto z nich už dostane aj na vrchol. Keď ju postavíte ako vežiak, nefunguje to.

Nemal Slovenský tenisový zväz čiastočne aj smolu? Veľa si sľuboval od Kristíny Schmiedlovej, ktoré hrala finále juniorského Wimbledonu, a Terezy Mihalíkovej, ktorá vyhrala juniorku na Australian Open. V ženskom tenise sa však výraznejšie nepresadili.

Musia rátať s tým, že z úspešných junioriek sa presadí len isté percento. Aj veľa českých výborných juniorov nezvládlo prechod medzi dospelých. Lenže oni

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Australian Open

Rozhovory

Tenis

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie