Denník N

Haglerovi hľadali súperov po celej Amerike, s porážkou od Sugar Raya sa však nikdy nevyrovnal

Marvin Hagler v roku 2011. Foto - TASR/AP
Marvin Hagler v roku 2011. Foto – TASR/AP

„Je vo mne príšera, ktorá v ringu vždy vyjde na povrch. Podľa mňa pochádza ešte z čias, keď som nič nemal. Je to môj hlad. To je tá príšera a stále vo mne je,“ rozprával Marvin Hagler.

Hagler bol jedným z najlepších boxerov 80. rokov a mužom, ktorý vtedy spopularizoval kategóriu strednej váhy.

Súperom spôsoboval bolesť a fanúšikov bavil agresívnym a útočným štýlom. Hagler bol nielen príšerou, ale aj mašinou na víťazstvá. V poslednom zápase kariéry však o tituly prekvapujúco prišiel.

Zo svojich 62 víťazstiev dosiahol až 52 knokautom, dokopy prehral len trikrát a dvakrát remizoval. Titul majstra sveta v strednej váhe držal takmer sedem rokov, v tejto váhovej kategórii ho považujú za jedného z najlepších v dejinách.

Odborníci ho porovnávajú s Američanom Harrym Grebom a Argentínčanom Carlosom Monzónom.

Hagler vyrastal bez otca. Ako deviatak skončil so školou a začal pracovať na stavbách. S matkou sa potom presťahovali z Newarku v New Jersey do Brocktonu v Massachusetts, kde Hagler začal boxovať.

Ukázalo sa, že má obrovský talent. Vyhral 57 amatérskych zápasov, stal sa amatérskym šampiónom v strednej váhe a potom vstúpil medzi profesionálov. Protivníci sa ho báli, Hagler sa totiž spoliehal na surovosť a zúrivý štýl.

Promotér Bob Arum naňho v rozhovore pre USA Today spomínal: „Pobil sa s úplne hocikým, kto si dovolil s ním vstúpiť do ringu. Musel cestovať po celej Amerike, súťažil od Bostonu po Philadelphiu, aby našiel súperov, ktorí by s ním boli ochotní súťažiť.“

Ak sa mu nejaký boxer chcel vyhnúť, nemohli ste sa mu veľmi čudovať. Z prvých 26 zápasov medzi profesionálmi skončil až devätnásť knokautom a stále sa zlepšoval. V ďalších rokoch bol ešte dominantnejší.

Obdivoval Monzóna

V roku 1976 prehral s Bobbym Wattsom a Williem Monroeom, ale potom ho ďalšiu dekádu nikto neporazil.

Mikovi Colbertovi zlomil čeľusť, Kevin Finnegan po zápase s Haglerom

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Ring

Príbehy najvýznamnejších boxerov histórie.

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie