Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O „spoločenskej vražde“ počas pandémie a zodpovednosti politikov za ňu

Jedným z najzasiahnutejších miest na svete bolo brazílske Manaus. Foto - TASR/AP
Jedným z najzasiahnutejších miest na svete bolo brazílske Manaus. Foto – TASR/AP

Koľko zbytočných úmrtí musí prísť, aby odstúpil minister zdravotníctva a jeho hlavný poradca?

Vražda je emotívne slovo, ale možno by sme ho mali v súvislosti s pandémiou zvažovať. Prinajmenšom by sme mohli začať hovoriť o „spoločenskej vražde“, čo je pojem, ktorý sa v Británii používal v 19. storočí a týkal sa zúfalých podmienok robotníkov.

Týmto dramatickým úvodom začína svoj text Kamran Abbasi, šéfredaktor lekárskeho týždenníka The BMJ, ktorý začal vychádzať už v roku 1840 a ktorého vydavateľmi sú britské odbory a Britská zdravotnícka asociácia (redakcia však má podľa štatútu úplnú nezávislosť).

Z tejto „spoločenskej vraždy“ obviňuje Abbasi politikov, ale aj tých vedcov, ktorí im slúžia a popierajú pritom v mene politiky vedu. „Keď politici odmietajú vedeckú, medzinárodnú a historickú skúsenosť, keď ich vlastné štatistiky a modely idú proti ich politickej stratégii alebo ideológii, je to zákonné?“ pýta sa Abbasi.

Pandémia dopadá na obyvateľov štátov aj na medzinárodné spoločenstvo, ktoré by malo brať na zodpovednosť suverénne vlády za ich aktivity a zlyhania pri zvládaní pandémie, hoci je pravda, že „zločiny proti ľudskosti“, vyšetrované Medzinárodným trestným tribunálom (ICC), nezahŕňajú pojem verejného zdravia.

Ale napríklad David Scheffer, bývalý zástupca USA pre vyšetrovanie vojnových zločinov, si myslí, že by sme mali tieto zločiny rozšíriť aj na verejné zdravie a „brať tak na zodpovednosť konanie vlád počas pandémie“.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

    Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

    Komentáre

    Teraz najčítanejšie