Denník N

Prednostka detskej onkológie: Chaos po príchode covidu je podobný situácii rodín, ktoré sa dozvedia, že ich dieťa má rakovinu

Alexandra Kolenová. Foto N – Tomáš Benedikovič
Alexandra Kolenová. Foto N – Tomáš Benedikovič

Posledný rok je pre oddelenie detskej onkológie veľkou skúškou, naši špecialisti sa však naučili postarať sa aj o malých pacientov s covidom, hovorí prednostka detskej onkológie Alexandra Kolenová.

Alexandra Kolenová patrí medzi najlepšie detské onkologičky na svete. Vedie oddelenie detskej onkológie v Národnom ústave detských chorôb. V rozhovore hovorí,

  • ako sa zmenil jej život,
  • ako vyzerá liečba detských onkologických pacientov v dobe covidu,
  • aj aký majú režim na oddelení.

V pondelok bude deň detskej rakoviny, v čom bol tento rok pre vás iný ako predchádzajúce?

Tento rok to bude už 20. ročník svetového dňa. Stále sa snažíme udržať povedomie a urýchliť pokrok pri záchrane života detí a mladých ľudí s rakovinou na celom svete. Posledný rok bol v detskej onkológii ťažký všade na svete. Covid pribrzdil výskum a snahu prinášať nové veci v diagnostike a liečbe. Všetci sa zamerali na to, ako zvládnuť pandémiu a neohroziť deti s onkologickým ochorením.

Detská onkológia je v spoločnosti vnímaná ako dôležitá téma, ktorú treba riešiť. Ako je to teraz? Máte pocit, že je ťažšie o detskej onkológii hovoriť a oproti covidu je v úzadí?

Keďže žijem touto problematikou každý deň, tak sa mi to tak nezdá. Ale môže to byť tak, že covid všetko zatienil. Z toho potom vyplýva aj strach a úzkosť, ktoré ľudia prežívajú každý deň. Berie to veľa našej pozornosti. Pre všetkých onkológov aj pre nás v našom tíme bolo dôležité nájsť spôsob, ako vykonávať túto prácu čo najlepšie a nenechať sa úplne zvalcovať covidom.

Viacerí špecialisti predpokladajú, že keď sa situácia s covidom dostane do nejakých normálnych koľají, zistíme, že veľa ľudí má zanedbané ochorenia. 

Celý tento rok bola pre nás priorita neohroziť detskú onkologickú diagnostiku a liečbu. Išli sme úplne naplno a som presvedčená, že každé dieťa, ktoré malo diagnostikované onkologické ochorenie, bolo včas diagnostikované, liečené a dostalo rovnakú starostlivosť, ako keby covid nebol. Komunikujeme veľmi so zahraničnými kolegami, začiatkom marca sme mali byť aj na pracovnom stretnutí v Bergame. Mala som už letenku, ubytovanie, ale nakoniec to prebehlo online. Vďaka úzkej spolupráci s talianskymi lekármi sme mali informácie z prvej ruky. Kolegovia nás upozorňovali, že deti nie sú vo veľkom ohrození a treba dať pozor, aby onkologická liečba nebola odkladaná. Hlavné posolstvo bolo, že onkologické ochorenie ich ohrozuje viac ako covid.

Takže treba prioritne liečiť rakovinu…

Našich pacientov, ktorí majú ťažkú leukémiu, nádor mozgu, alebo akýkoľvek iný nádor detského veku, ohrozuje toto ochorenie na živote oveľa viac ako covid. A podľa toho sme nastavili režim. Onkologická liečba išla v štandardnom režime. Na Slovensku sú len tri centrá – u nás, v Banskej Bystrici a Košiciach. Úzko spolupracujeme, pravidelne spolu komunikujeme a konzultujeme pacientov. Na celom Slovensku sme sa snažili, aby liečba

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie