Denník N

Enel trvá na predaji majetku u nás a v Rumunsku

Tretí najväčší platca dane na Slovensku sú Enel - Slovenské elektrárne. Foto TASR
Tretí najväčší platca dane na Slovensku sú Enel – Slovenské elektrárne. Foto TASR

Predaj svojich podielov na dvoch trhoch chce taliansky energetický koncern ukončiť najneskôr v júni budúceho roku.

Taliansky energetický koncern Enel má aj napriek meškaniu stále v pláne predať svoj majetok na Slovensku a v Rumunsku. Mal by ho úplne dokončiť najneskôr v júni budúceho roku, povedal pre Financial Times generálny riaditeľ firmy Francesco Starace.

Firma chce predajom uistiť investorov, že je schopná splácať svoj dlh, a ďalej sa chce zamerať na rýchlejšie rastúce trhy. „Máme ponuky. Vieme viac-menej, aké problémy tam sú a vieme, že tento proces by sa mohol uzavrieť niekedy v období od dneška do budúceho júna,“ povedal Starace.

Na Slovensku Enel vlastní 66 percent v spoločnosti Slovenské elektrárne. O podiel prejavil záujem energetický koncern ČEZ aj petrochemická skupina Slovnaft s maďarským energetickým podnikom MVM Group.

V Enele vlastní 30-percentný podiel talianska vláda. Firme sa nedarí znížiť vysoké zadĺženie, ktoré je dedičstvom po kúpe španielskej konkurenčnej firmy Endesa z roku 2008. Zároveň investuje na nových rastových mimoeurópskych trhoch.

Starace je na čele firmy od mája minulého roku. Od tej doby zaviedol niektoré rozsiahle organizačné zmeny, ktoré mali zjednodušiť štruktúru firmy, a tiež presadil úsporné opatrenia.

Dostal sa však pod tlak, pretože nedokončil plánovaný predaj majetku vo východnej Európe, ktorý mohol skupine priniesť zhruba štyri miliardy eur.

Navzdory spomaleniu rastu v niektorých častiach Latinskej Ameriky chce Enel pokračovať v raste v tomto regióne. „Keď máte populáciu, ktorá je tak veľká a mladá, pre podnikanie ako je poskytovanie elektriny, je to úžasné uistenie, že v najbližších desiatich až dvadsiatich rokoch záujem porastie,“ dodal Starace.

Je však obozretnejší vo výhľade rastu domáceho trhu, ktorý brzdí stagnujúca ekonomika.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie