Denník N

Sme najhorší na svete nielen v úmrtiach, ale už aj v počte ľudí v nemocniciach. Čo sa vlastne deje? (+grafy)

  • Na vysvetlenie stavu v nemocniciach máme pre informačný chaos len hypotézy: nemocnice sú také plné, že nedokážu prijímať všetkých, alebo sú na hrane možností.
  • Počet pacientov rastie a zvyšuje sa aj podiel mladších ročníkov – aj päťdesiatnikov a štyridsiatnikov.
  • Od začiatku pandémie bolo v slovenských nemocniciach s covidom 29-tisíc ľudí. To je celý Liptovský Mikuláš.

Dlho už nebolo týždňa, keď sa v správach ani raz neobjavila zmienka o rekordnom počte pacientov s covidom v nemocniciach. Počty hospitalizovaných pacientov s covidom už niekoľko mesiacov vytrvalo rastú a takmer každým dňom dosiahnu nový rekord. Akoby neexistoval strop.

Aj keď sa zdá, že situácia s pandémiou koronavírusu sa doma, ale predovšetkým vo svete trochu stabilizuje, slovenské nemocnice stále hlásia nové a nové rekordy. Otázka, čo sa vlastne na Slovensku deje, nedáva spávať ani lekárom a vedcom.

Kým dočítate tento článok, do slovenských nemocníc sa s covidom dostanú ďalší dvaja pacienti. Ak čítate pomalšie, tak aj štyria. A ďalší človek na Slovensku pre pandémiu umrie. Alebo možno aj dvaja.

Ak by ste tu prezeraním grafov a máp strávili hodinu, umrie medzitým na Slovensku v súvislosti s pandémiou osem ľudí a v nemocniciach pribudne 12 pacientov s covidom.

Odpoveď na otázku, čo sa teda deje, už v prezidentskom paláci vyslovil matematik Richard Kollár: „Nevieme.“

Nevedomosť a neporiadok v dátach nám bránia poznať skutočnú a presnú odpoveď. Nebránia nám však hľadať možné odpovede, hypotézy a k o odpovediam sa aspoň priblížiť.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Zdravie

    Teraz najčítanejšie