Denník N

Ďalšiu vlnu si už nemôžu dovoliť. Juhoafrická republika bojuje s miestnym variantom vírusu

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Juhoafrický politik Jackson Mthembu začiatkom januára išiel do nemocnice s bolesťami brucha. Po vyšetreniach na Twitter napísal, že mal pozitívny test na covid-19. Poradca prezidenta až dovtedy patril medzi hlavné tváre boja proti koronavírusu.

Verejne hovoril o vládnej stratégii a ľudí vyzýval, aby vydržali. Status, v ktorom oznámil, že sám má covid, sa napokon stal jeho posledným. Mthembu o desať dní neskôr vo veku 62 rokov zomrel. Stal sa jednou z takmer 48-tisíc obetí v Juhoafrickej republike (JAR).

Práve JAR je najviac zasiahnutým štátom na africkom kontinente. Pripadá na ňu až 39 percent potvrdených prípadov v Afrike.

Má aj najviac obetí a obavy z toho, ako sa situácia bude vyvíjať, posilnil variant vírusu, pre ktorý sa svet zatvára pred ľuďmi prichádzajúcimi z JAR.

Cestu z krízy krajine skomplikovali aj informácie, po ktorých musela posunúť začiatok očkovania.

Nezvyčajné opatrenia

V Juhoafrickej republike sa až do mája minulého roku potvrdené prípady covidu objavovali skôr sporadicky. Rýchly nárast prišiel tesne predtým, ako sa v krajine začala zima. Okrem dobrého počasia pomohla vlani nástup prvej vlny oddialiť aj rýchla a tvrdá reakcia vlády.

V JAR už po prvých prípadoch v marci zaviedli tvrdý lockdown. Jeho súčasťou bolo aj jedno špeciálne opatrenie. V celej krajine zakázali

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie