Denník N

Experti vysvetľujú, prečo Slovensko vedie rebríček obetí covidu a ako to zvrátiť (anketa)

Slovensko je aktuálne lídrom celosvetového rebríčka v tempe umierania na covid-19. Znamená to, že aktuálne umiera na Slovensku najviac ľudí v prepočte na veľkosť krajiny.

Podľa hlavného patológa z Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou Michala Palkoviča umiera v nemocniciach už každý štvrtý pacient s covidom, hoci ešte pred pár mesiacmi to bol každý piaty.

V nemocniciach je aj napriek mesiac a pol trvajúcemu lockdownu rekordne veľa pacientov s covidom alebo s podozrením naň, a to 3 895.

Denník N oslovil ministra zdravotníctva, hlavného hygienika a nezávislých expertov s otázkami na príčiny týchto rekordných štatistík a ich riešenia. Minister ani hlavný hygienik zatiaľ neodpovedali, ale keď pošlú svoje odpovede, doplníme ich.

Otázky:

  1. Prečo má Slovensko tak veľa úmrtí?
  2. Čo robíme zle?
  3. Čo by sme mali urobiť, aby počet úmrtí u nás klesol?

Alexandra Bražinová,
epidemiologička

Súčasná situácia je s veľkou pravdepodobnosťou dôsledkom neskoro prijatého lockdownu a rozšírenia infekčnejších variantov vírusu – britského a československého. Čím viac je infikovaných ľudí, tým viac je hospitalizácií a úmrtí.

Ďalším faktorom je to, že prijaté opatrenia nie sú dôsledne dodržiavané, keďže nie všetci sú disciplinovaní a kontrola dodržiavania je skôr náhodná.

Na pokles počtu úmrtí je potrebné znižovanie počtu infikovaných, na čo nevymyslíme nič nové, len potrebujeme, aby sa dodržiavalo všetko, čo tu máme zavedené: dôsledná kontrola a izolácia ľudí prichádzajúcich zo zahraničia, minimalizácia kontaktov s cudzími ľuďmi, dôsledné nosenie rúšok alebo ešte lepšie respirátorov, testovanie – preferenčne PCR – pri podozrení na infekciu, kontrolné testovanie tých, čo sa potrebujú pohybovať medzi ľuďmi. A najmä čo najrýchlejšie očkovanie populácie.

Peter Škodný,
bývalý predseda permanentného krízového štábu

1. Pravdepodobne je to kombinácia dvoch faktorov – po prvé nedostatočná kontrola

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie