Denník N

Policajný exprezident Lučanský podľa výpovedí svedkov úplatky nielen bral, ale aj rozdával

Milan Lučanský. Foto N - Vladimír Šimíček
Milan Lučanský. Foto N – Vladimír Šimíček

Lučanský žiadal Bernarda Slobodníka o zastavenie vyšetrovania kauzy Milana Fiľa, vyplýva z rozhodnutia Najvyššieho súdu, ktorým zamietol prepustenie z väzby obvinených v kauze Judáš.

Dokonale poznal štruktúry a činnosť bezpečnostných zložiek štátu, ale aj to, ako fungovala mafia. František Böhm bol príslušníkom Slovenskej informačnej služby do roku 2010. Následne sa upísal mafii.

Stal sa jedným z členov obávanej zločineckej skupiny takáčovcov, na čele ktorej stál až do roku 2017 Ľubomír Kudlička. Po jeho zadržaní to bol práve Böhm, kto zabezpečoval kontrolu finančných tokov pre skupinu, aby ich uchránil pred zaistením. A vedenie mafiánskej skupiny aj prevzal.

Roky využíval na krytie takáčovcov svoje kontakty z minulosti. Donášal im informácie o pripravovaných akciách, kupoval si cez nich aj krytie vlastnej trestnej činnosti. Potom, ako ho vlani v septembri Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila, mu bolo jasné, že akékoľvek krytie už stratil. S vyšetrovateľmi začal spolupracovať.

V piatok 12. februára sa Böhm zastrelil legálne držanou zbraňou v dome v Plaveckom Štvrtku. Vyšetrovateľom to nepochybne skomplikuje situáciu, aj keď jeho výpovede by sa mali dať použiť v celom procese tak, že sa budú na súde čítať.

To, že jeho výpovede sú kľúčové, dosvedčuje aj uznesenie Najvyššieho súdu, ktorým zamietol sťažnosti obvinených v kauze Judáš proti vzatiu do väzby. Súd ho sprístupnil médiám dnes.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

František Böhm

Milan Lučanský

Slovensko

Teraz najčítanejšie