Denník N

Novinár z Rádia Pátria: Konflikt v maďarskej politike na Slovensku môže vzniknúť medzi doterajšími stranami a novou generáciou

V lete 2020 podpísali lídri strán deklaráciu o zjednotení a vytvorení spoločnej strany. Za stolom v auguste sedeli predseda Mosta-Híd László Sólymos (vľavo), predseda SMK Krisztián Forró (uprostred) a predseda Spolupatričnosti Szabolcs Mózes. Foto - TASR
V lete 2020 podpísali lídri strán deklaráciu o zjednotení a vytvorení spoločnej strany. Za stolom v auguste sedeli predseda Mosta-Híd László Sólymos (vľavo), predseda SMK Krisztián Forró (uprostred) a predseda Spolupatričnosti Szabolcs Mózes. Foto – TASR

Maďarské strany na Slovensku zápasia s krízou identity a racionálne rozhodnutie by urobili, ak by sa sústreďovali hlavne na regionálnu politiku, vraví novinár Márk Finta.

Rokovania medzi maďarskými stranami o vytvorení jednotnej strany sa začali v lete minulého roka a zúčastňovali sa ich SMK, Most-Híd a Spolupatričnosť. Strany mali ohlásiť výsledky rokovaní pred Vianocami, ich spoločná tlačová beseda sa však skončila fiaskom: predsedu Spolupatričnosti z nej chceli vylúčiť a ostatní dvaja predsedovia ho ignorovali. Nezhody vznikli najmä pri otázke obsadzovania pozícií vo vedení jednotnej strany. Začiatkom februára SMK a Most oznámili, že v rokovaniach pokračujú bez Spolupatričnosti, nikoho však zo spájania nechcú vylúčiť.

Maďarské strany na Slovensku hľadajú svoju novú tvár, ich kríza však ešte môže trvať dlho, vraví reportér a komentátor Rádia Pátria a denníka Új Szó Márk Finta. V rozhovore, ktorý vznikol pre projekt Denníka N Pozsonyi podcast, hovorí aj o tom:

  • ako sú na tom jednotlivé strany, ktoré začali rokovania o spájaní,
  • aké konkurenčné boje prebiehajú medzi mladými maďarskými pravičiarmi,
  • akú úlohu v procese zjednocovania zohráva oligarcha Oszkár Világi,
  • ako ovplyvní budúcnosť maďarských strán pandémia.

V rokovaniach o vytvorení jednotnej maďarskej strany pokračujú SMK a Most-Híd. Silnejšia je momentálne SMK, ktorej predsedom je od leta 2020 Krisztián Forró. Akú pozíciu má SMK v týchto rokovaniach?

Celá maďarská politika na Slovensku prišla o svoju identitu a strany sa venujú iba vlastným vnútorným záležitostiam. Nedokážu redefinovať svoje politické ciele. Môže sa zdať, že SMK je najsilnejšia a že tvorí základ maďarskej politiky na Slovensku, ale jej ciele a predstavy v súčasnosti nie sú jasné ani pre jej členov. Vo vnútri strany sú dosť veľké nezhody. Nielen na nižších stupňoch, ale aj vo vedení. Táto kríza sprevádza politiku SMK už dlhodobo. Bolo pre nich ťažkým rozhodnutím, či majú kandidovať v posledných voľbách samostatne, v rámci širšej etnickej spolupráce alebo s nejakou slovenskou stranou – čo niektorí straníci vnímali ako urážku.

Tou stranou malo byť OĽaNO.

Áno a časť vedenia strany to ešte stále považuje za reálnu alternatívu. Strana však veľmi zúfalo hľadá svoju identitu.

SMK chce asi reprezentovať kontinuitu a uzavretú etnickú politiku, nedokáže však priniesť nové odkazy.

Teraz sa to už mení. Podpísanie deklarácie troch maďarských strán o spájaní v auguste 2020 znamenalo, že SMK je ochotná vzdať sa svojej doterajšej značky. Mala by teda vzniknúť nová strana, v ktorej pritom väčšinu pozícií majú obsadiť ľudia z SMK. Mnohí považujú za nutné, aby značku SMK nahradili novou, pretože s tou starou by už nikdy neprelomili strop, ktorý by prelomiť chceli.

Most-Híd sa považoval od svojho založenia z týchto dvoch strán za tú silnejšiu, teraz však bojuje o prežitie. V akej kondícii je teraz a akú môže mať pozíciu v novej štruktúre?

O Moste sa od jeho založenia hovorilo ako o strane Bélu Bugára. Zakladala sa na jeho imidži, sile, skúsenostiach. Strana sa nedokázala odtrhnúť od Bugára a vychovať si náhradu, pričom bolo jednoznačné, že Bugára po tridsaťročnej kariére už čaká politický dôchodok. Nemali takého talentovaného politika, ktorý by mohol prelomiť politickú izoláciu, ktorá je pre menšinových politikov typická. Bolo zrejmé, že po páde po štyroch rokoch vládnutia bude potrebné pristúpiť k zmene, ale nebolo zrejmé, ako táto zmena môže vyzerať. László Sólymos je skúsený politik, ale nie charizmatický, je to skôr typ krízového manažéra. Strana sa s touto situáciou zmierila a snaží sa z nej vyťažiť, čo môže. Môžu vychádzať hlavne z tých pozícií, ktoré majú na miestnej a regionálnej úrovni a predstavujú jedinú reálnu silu maďarských strán v súčasnosti.

K otázke regionálna verzus celoštátna politika sa ešte vrátime, ale povedzme si niečo aj o tretej strane, ktorá sa zúčastňovala rokovaní. Hnutie Spolupatričnosť vzniklo pôvodne s cieľom pomáhať pri zjednocovaní maďarskej politiky na Slovensku, zakladatelia sa štylizovali do pozície mediátorov. Rokovania o spájaní sa však nakoniec zasekli preto, že Spolupatričnosť nebola spokojná s počtom pozícií, ktoré by dostala v jednotnej strane. Viacerí politici Spolupatričnosti prichádzajú z SMK, v čom sa vlastne tieto dve strany líšia?

Zakladatelia Spolupatričnosti neboli nikdy mediátori.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Maďarská aliancia

Pozsonyi podcast

Slovensko

Teraz najčítanejšie