Denník N

Ako vyzerá otváranie škôl na druhý týždeň: testy aj respirátory od sponzorov, tie od štátu ešte nedorazili (+video)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

V Senci sa otvára jedna z najväčších škôl na Slovensku. Okres je ružový, ale susedí s ďalšími troma čiernymi.

Zadýchaná matka práve pribehla z auta naspäť ku škole. Do rúk spolužiaka svojho syna tlačí vrecko s papučami. Svoje dieťa už odovzdala učiteľkám, ale bez prezuviek. „Dáš to, prosím, Tomimu? Ešte nie sme zorganizovaní,“ hovorí s ospravedlňujúcim úsmevom matka.

Od siedmej do ôsmej rána bolo pred seneckou školou po mesiaci živo, prišlo veľa detí a rodičov, vstup do školy trval dlhšie ako v bežných časoch a tvorili sa rady.

Základná škola J. G. Tajovského v Senci patrí medzi najväčšie na Slovensku. V pondelok otvorili prvýkrát od Vianoc triedy pre 1. až 4. ročník. Na prvom stupni majú približne 420, na celej škole viac ako 1200 žiakov.

Školy na Slovensku otvárame v čase, keď patríme medzi najhoršie krajiny sveta v aktuálnom počte úmrtí na covid-19. Minister aj starostovia opakujú, že prioritou je okrem návratu k vzdelávaniu aj bezpečnosť detí, rodín a učiteľov.

Aj preto štát cez víkend zaočkoval už viac ako 12-tisíc učiteľov. Ich ochranu priamo v školách však ešte musí dotiahnuť. Učitelia ešte stále nedostali od štátu respirátory, hoci ich ministerstvo zdravotníctva odporúča nosiť napríklad aj v potravinách. A uzavretý stále nie je ani nákup kloktacích či nosových testov, určených aj pre staršie a menšie deti.

Video: Školy otvorili bez sľúbených respirátorov pre učiteľov, deti sa nemajú miešať (autorka: Martina Koník)

Môžem poprosiť test?

Na ranný nápor sa tu v Senci pripravili, rodičia privádzajú deti cez dva oddelené vchody,

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Školstvo

Slovensko

Teraz najčítanejšie