Denník N

Naozaj minister Mičovský nechápe, v čom je problém?

Autor je predseda strany Maďarské fórum

Problém nie je v tom, že minister chce podporiť mladých a malých farmárov. Problémom je, že schéma, ktorá sa na to má použiť, ešte ani dnes nemá finálnu podobu. Administratívne spracovanie podporných schém a ich kontrolu (vrátane kontroly na mieste) má vykonať Pôdohospodárska platobná agentúra, ktorá však má iba podmienečnú akreditáciu a je personálne poddimenzovaná.

Ďalším problémom je chaos v pozemkovom práve, v užívaní a vo vymožiteľnosti práva. Drvivá väčšina poľnohospodárov má pôdu v náhradnom užívaní. Čo by sa v krátkosti dalo vysvetliť takto: namiesto svojej vlastnej alebo prenajatej pôdy hospodária na pôde niekoho iného. Tieto náhradné spôsoby užívania pôdy nie sú v dostatočnej miere kontrolovateľné (nikdy neboli štátom kontrolované). Tieto užívateľské vzťahy vznikli na základe dohody užívateľov a o ich konečnom spôsobe riešenia vlastníci pozemkov nemusia mať vedomosť.

Najväčšou obavou je, že napriek platnej nájomnej zmluve sa vlastník pozemku rozhodne prihlásiť o lukratívne peniaze zadarmo (nemusí produkovať). Na predmetný pozemok tak budú vznesené dva nároky na dotáciu (kríženie pozemkov a žiadostí). Kríženie pozemkov musí PPA fyzicky preveriť a odstrániť nezrovnalosti. Čo vyvolá značné komplikácie a meškanie platieb. Meškanie platieb v mnohých prípadoch povedie k existenčným problémom, lebo bude pozastavená celková dotácia pre firmu, nielen dotácia na predmetný pozemok. Preto sa poľnohospodári právom obávajú, či sa to vôbec zvládne. Obavy vyvoláva aj skutočnosť, že ministerstvo nezverejnilo výhrady Európskej komisie k činnosti PPA. Odborná verejnosť nemá informácie ani o výsledku forenzného auditu, ani priebežnej audítorskej správy.

Preto by bolo rozumné v prechodnom období vyriešiť problém s akreditáciou PPA, ako aj jej personálne dobudovanie a spustiť pozemkovú reformu, ktorá vytvorí predpoklady, aby sa pozemky nekrížili a dali ľahko kontrolovať, a nevymýšľať „novinky“ na poslednú chvíľu. Takto bude mať pán minister dva roky na to, aby sa vytvoril celospoločenský konsenzus a návrh nebol šitý horúcou ihlou.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Politici píšu

Komentáre

Teraz najčítanejšie