Denník N

Otvorené kultúry zvládajú pandémiu horšie, viac sa tam porušujú spoločenské normy, tvrdí štúdia

Austrálčan drží transparent „Na slobode záleží“ a protestuje proti karanténnym opatreniam v krajine. Ilustračné foto – TASR/AP
Austrálčan drží transparent „Na slobode záleží“ a protestuje proti karanténnym opatreniam v krajine. Ilustračné foto – TASR/AP
  • V uzavretých spoločnostiach je miera akceptovaného správania užšia ako v tých otvorených, preto ľudia aj počas pandémií skôr dodržiavajú pravidlá, tvrdí kultúrna psychologička Michele Gelfandová z univerzity v Marylande.
  • Otvoreným spoločnostiam možno poradiť, aby zdôrazňovali, že „sme v tom všetci spolu“. „Ľudia, ktorí porušujú pravidlá, sa môžu prísnejším pravidlám prispôsobiť, ak vedia, že koniec je na dohľad,“ píše vedkyňa.
  • Viaceré otázky novej štúdie považujeme za nevyriešené – týkajú sa aj spoľahlivosti deľby krajín na otvorenejšie a uzavretejšie či výpovednej hodnoty zistení, ak sa analyzovali dáta len do 16. októbra 2020.

Zatiaľ čo v 126-miliónovom Japonsku majú v tejto chvíli takmer 7-tisíc úmrtí na covid, v Mexiku s takmer rovnakým počtom obyvateľov registrujú viac ako 174-tisíc obetí.

Ako si vysvetliť taký rozdiel?

Podľa štúdie vydanej pred dvomi týždňami v časopise Lancet Planetary Health nezáleží len na kvalite zdravotníckej starostlivosti, bohatstve krajiny, klíme či vekovom zložení populácie, ale aj na kultúrnych rozdieloch v dodržiavaní spoločenských noriem.

Graf: Obete covidu v Mexiku a Japonsku, obe krajiny majú okolo 126 miliónov obyvateľov

Zdroj – Our World in Data

Uzavreté a otvorené spoločnosti

Vedecký článok delí spoločnosti na uzavreté (z angl. tight societies) a otvorené. Tie prvé sa vyznačujú prísnymi spoločenskými pravidlami a nízkou ochotou akceptovať odchýlky, ktoré sa vymykajú norme.

V krajine s takými pravidlami si ľudia počkajú na zelenú na semafore, aby prešli cez priechod pre chodcov, odpadky nehodia na zem, ale do koša a skôr budú odsudzovať konanie Gay Pridu, ak prevládajúce normy uprednostňujú hlavne heterosexuálne páry.

Naproti tomu voľné či otvorené spoločnosti (z angl. loose societies) sú také, kde sa vo väčšej miere tolerujú porušenia prevládajúcich noriem a odchýlky od vžitých pravidiel, lebo sa akceptujú ako prejav slobody či kreativity.

Autori novej štúdie zistili, že „národy s vysokou mierou kultúrnej voľnosti majú 4,99-krát viac prípadov

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Človek

Koronavírus

    Morálka

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie