Denník N

Zistil, že uštveme antilopu. Vedec z Harvardu teraz vysvetlil, prečo pri behu nevyzeráme smiešne

Foto – TASR/AP
Foto – TASR/AP

Nový diel týždenného newslettra Výklus o behaní.

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Dobrý deň,

vedec, ktorého výskum v roku 2004 zmenil pohľad ľudstva na beh, teraz prichádza s ďalším revolučným zistením.

Daniel Lieberman, evolučný biológ z Harvardovej univerzity, patril k prvým, ktorí poukázali na to, ako vývoj ľudstva ovplyvnil vytrvalostný beh.

Všimol si, ako dokonale sa naň adaptovali naši predkovia, čo nám poskytlo konkurenčnú výhodu v boji o prežitie a spravilo z nás vytrvalcov, ktorí nemajú v živočíšnej ríši konkurenciu.

Tentokrát zašiel vedec ešte ďalej a po skúmaní dolných končatín sa zameral na hornú časť tela. Zaujímalo ho, ako je možné, že naša hlava zostáva pri behu v stabilnej polohe, aj keď by sa teoreticky pre odrazy mala kývať zo strany na stranu.

Výskum, pri ktorom dobrovoľníci bežali na bežeckom páse, napríklad aj s maskou na tvári, ukázal, že rôzne svaly v hornej časti tela pri behu medzi sebou spolupracujú, a to aj napriek tomu, že sú od seba oddelené. Pri chôdzi však k takejto spolupráci nedochádza.

Zistenia považuje za ďalší silný dôkaz, že ako živočíšny druh nás formoval práve beh.

Výklus ju pravidelný týždenný newsletter o behu, vychádza každý utorok. Posielame ho aj e-mailom, vypočuť si ho môžete aj ako podcast na kanáli Šport Denník N vo vašej podcastovej aplikácii.


Čitateľ bežeckého bestselleru Born To Run (Stvorení pre beh) meno doktora Daniela Liebermana pozná veľmi dobre. Bol to práve uznávaný odborník z Harvardovej univerzity, kto pri výlete so psom prišiel na jeden z najrevolučnejších poznatkov našej pohybovej evolúcie.

V jedno letné popoludnie zobral Lieberman svojho psa na osemkilometrový beh do prírody. Vonku bolo teplo, nie však sparno, no pes aj tak

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Behanie

Iné podcasty Denníka N

Športové podcasty Denníka N

Výklus

Šport a pohyb

Teraz najčítanejšie