Denník N

Dobrovoľník na covidovom ARO: Otvorilo by popieračom oči, ak by prišli k nám na oddelenie? Možno, ale strašne by tam zavadzali

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Kolegyňa mi povedala, že si naposledy dlhšie oddýchla v roku 2019, vraví Jerguš Ridzoň, ktorý popri práci pre mimoparlamentnú stranu Spolu začal pomáhať v nemocnici na Kramároch.

Jerguš Ridzoň (23) pracuje ako kancelár malej mimoparlamentnej strany Spolu, od Nového roka trikrát týždenne vypomáha ako dobrovoľník na anestéziologicko-resuscitačnom oddelení (ARO) v nemocnici na Kramároch. Stará sa o ťažko zranených pacientov, ale aj o pacientov s veľmi vážnym priebehom ochorenia covid-19.

Prečo sa človek prihlási ako dobrovoľník do nemocnice na ARO s vedomím, že sa zrejme bude starať aj o covidových pacientov?

Bývam v Bratislave, sám. Pracujem od rána do večera, zatvorený doma vo svojom byte. Mal som pocit, že nie som veľmi užitočný a že mám čas a kapacitu robiť niečo navyše. Keď som videl, aká je situácia v nemocniciach, akému náporu čelia, povedal som si, že nebudem sedieť doma so založenými rukami. Keďže som mal možnosť pomôcť, povedal som si, že svoju pomoc ponúknem, ak teda v nemocnici o ňu budú stáť. A podarilo sa to.

Pracujete ako kancelár mimoparlamentnej strany Spolu. Nesúviselo to s tým, že ste ju dobrovoľníctvom v nemocnici chceli zviditeľniť? Skrátka, že ste si povedali, že to bude „PR“ pre stranu, ktorým sa budete chváliť na Facebooku?

Kolegom som o tom, že chcem ísť robiť dobrovoľníka, povedal, až keď som bol rozhodnutý, že do toho pôjdem. Boli na mňa hrdí a chceli to na sociálnych sieťach povedať. Nemal som s tým problém, ale mojím zámerom nebolo prezentovať to navonok. Skôr som chcel motivovať kolegov v strane po celom Slovensku, aby v prípade, že majú možnosť, pomohli aj oni.

Od začiatku ste chceli ísť robiť dobrovoľníka do nemocnice, alebo ste premýšľali aj nad niečím iným? Napríklad nad domovom seniorov?

Môj prvý zámer bol ísť do nemocnice, ak bude taká možnosť. Ak by nebola, tak by som asi skúsil do Depaul (organizáciu, ktorá sa stará o ľudí bez domova – pozn. redakcie) alebo do nejakého domova sociálnych služieb. Skrátka tam, kde by bolo treba.

Ako sa dá prihlásiť na miesto dobrovoľníka v nemocnici?

Kiežby to bolo jednoducho spísané na jednom mieste. Začal som hľadať na stránke korona.gov, lebo môj prvý inštinkt mi hovoril, že tam by som mohol nájsť možnosti, kam sa môžem obrátiť.

Bohužiaľ, tam som nič nenašiel. Začal som gúgliť, hľadal som na stránke ministerstva zdravotníctva či na weboch samospráv, až som sa pozrel na stránky nemocníc. Univerzitná nemocnica mala zverejnené kontaktné body pre dobrovoľníkov, aj keď neviem, či pre situáciu s covidom, alebo to tam mali dlhšie. Keď som tam zavolal, ozvalo sa klasické oddelenie ľudských zdrojov.

Čo ste im povedali?

Že chcem prísť pomôcť ako dobrovoľník, aj keď neviem ako a nemám zdravotnícke vzdelanie. Poslali ma cez tri klapky na ďalší kontakt, kde som sa dohodol na tom, kedy prídem.

Od začiatku ste rátali s tým, že sa budete starať aj o covidových pacientov?

Áno, aj som sa na to ponúkol. Asi je rozdiel, či chce ísť človek robiť dobrovoľníka dlhodobo, alebo teraz pre pandémiu. Preto som hneď na začiatku povedal, že som ochotný pomáhať s covidovými pacientmi.

Foto N – Vladimír Šimíček

Nebáli ste sa? Zrejme ste videli, koľko zdravotníkov sa pri starostlivosti o ľudí s koronavírusom nakazí. A že aj mladší ľudia môžu mať ťažší priebeh. Nemali ste obavu, že takto idete chorobe v ústrety?

Rozmýšľal som nad tým, aj keď by som asi nepovedal, že by som sa bál. Potom som si povedal, že v ústrety chorobe idem aj vtedy, keď cestujem hromadnou dopravou alebo keď idem do obchodu. V nemocnici mám istotu, že tam vírus je, ale keď sa hýbem na verejných priestranstvách, tiež sa môžem nakaziť. Len tam je to taká lotéria – je tu vírus, nie je?

Mám známych, ktorí sa od apríla izolovali, boli maximálne zodpovední, no covid dostali. Nevedia si to vysvetliť inak, než

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie