Denník N

Zaisťovanie majetku spôsobilo paniku. Kaliňák a poslanci sa obrátili na Ústavný súd

Obvinení už nevedia obísť zákony, aby reálne neprišli o majetky. Tridsiati poslanci, hlavne zo Smeru, sa obrátili na Ústavný súd, že trest prepadnutia majetku je protiústavný. Platí pritom už dlhé roky.

Zdá sa, že prísť o celý majetok môže byť ešte horšie ako dostať niekoľkoročný trest odňatia slobody. Podľa exministra vnútra Roberta Kaliňáka za Smer a tridsiatich poslancov Národnej rady je nehumánne a kruté prísť o celý majetok po tom, čo ste sa podieľali napríklad na rozsiahlej korupcii alebo ste boli členom zločineckej skupiny.

Začiatkom februára sa preto obrátili na Ústavný súd a žiadajú, aby paragraf 58, odseky 2 a 3 Trestného zákona vyhlásil za protiústavné. Podľa nich sú aj v rozpore s Dohovorom o ochrane ľudských práv a základných slobôd a s Chartou základných práv EÚ.

Z podaného návrhu nie je zrejmé, prečo poslanci napádajú takzvané obligatórne, teda povinné ukladanie trestu prepadnutia majetku práve teraz. V trestnom zákone je tento trest už takmer desať rokov. Dostal ho napríklad aj odsúdený daňový podvodník Ladislav Bašternák.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Robert Kaliňák

Smer

Slovensko

Teraz najčítanejšie