Denník N

Som muž, mám manžela a v sčítaní obyvateľov musím klamať. Čo nám sčítanie povie o rodinách gejov a lesieb?

Michal Huštaty s manželom Dušanom Martinčokom. Foto - archív MH
Michal Huštaty s manželom Dušanom Martinčokom. Foto – archív MH

Po prvý raz v histórii sčítania sa aspoň približne dozvieme, koľko ľudí na Slovensku žije v partnerstve s osobou rovnakého pohlavia.

Michal Huštaty nedokáže pravdivo vyplniť formulár na sčítanie obyvateľov. Nedáva mu možnosť zaškrtnúť, že žije s manželom.

Online systém podľa rodného čísla vie, či formulár vypĺňa muž alebo žena. Ak ide o muža, nedovolí mu zaškrtnúť, že v mieste bydliska žije so svojím manželom – a, naopak, pri ženách nedáva možnosť označiť manželku.

Huštaty sa v roku 2018 zosobášil so svojím priateľom Dušanom Martinčokom a dnes sú manželia. Obrad mali v Luxembursku, kde v tom čase žili. Vrátili sa na Slovensko a v súčasnosti žijú v Bratislave. Formulár s Huštatym ani s jeho manželom nepočíta.

„Je to ponižujúce. Možno sa to mnohým bude zdať ako drobnosť, problém však je, keď sa takéto ‚drobnosti‘ nahromadia a konštantne ľudom znepríjemňujú život, v ktorom sa stávame znevýhodnenými,“ hovorí.

Hovorkyňa sčítania Jasmína Stauder vysvetľuje, že formulár sčítania musí byť v súlade so slovenskou legislatívou a tá manželstvá dvoch žien alebo dvoch mužov neumožňuje. „Preto sa to nedá uviesť explicitne,“ hovorí Stauder.

„Kohabitujúci partner“

Jedinou možnosťou, ako sa môžu homosexuálne páry sčítať, je v otázke, s kým bývajú v mieste bydliska.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

LGBTI+

Sčítanie obyvateľov 2021

Slovensko

Teraz najčítanejšie