Denník N

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ: O ruskej hrozbe a zraniteľnosti podmorských káblov, ktorými je Pobaltie spojené s Európou a Európa s Amerikou

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

V pestrej palete katastrof, ktoré číhajú za rohom, ale my ich nestíhame registrovať, je napríklad masívny výpadok elektriny alebo kolaps internetu. Oboje súvisí s káblami, ktoré sú položené na dne morí a oceánov a sú zraniteľné pred nepriateľmi, ktorí by sa rozhodli ich preseknúť. Technicky to dnes totiž možné je.

Lukas Trakimavičius je bývalý minister zahraničia Litvy a dnes pracuje v NATO v centre pre energetickú bezpečnosť. V tejto analýze píše o rizikách, ktorým čelia štáty Pobaltia, ak by sa Rusko rozhodlo odrezať ich od elektriny. Pobaltské štáty majú málo elektrární a musia elektrinu dovážať. Už dávnejšie sa rozhodli zbaviť závislosti od dodávok elektriny z Ruska a položili niekoľko káblov na dno Baltského mora, ktorými sú spojené so Švédskom či s Poľskom a ktorými k nim dnes prúdi elektrina.

Problém je, že tieto káble nie sú chránené pred prípadným útokom ruských ponoriek, ktoré sa podozrivo často vyskytujú práve tam, kde sú položené.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Logo odkaz MMSOdkaz MMŠ

Martin M. Šimečka vyberá zaujímavé texty zo svetových médií.

Komentáre

Teraz najčítanejšie