Denník N

Všetok koronavírus na svete by sa zmestil do plechovky od koly. Liek na astmu mal sľubné výsledky

Nový koronavírus z celého sveta by nezaplnil ani plechovku koly, stále by v nej zostal prázdny priestor. Ilustračné foto – Ashkan Forouzani/unsplash.com
Nový koronavírus z celého sveta by nezaplnil ani plechovku koly, stále by v nej zostal prázdny priestor. Ilustračné foto – Ashkan Forouzani/unsplash.com
  • Liek, ktorý používajú astmatici, znižuje podľa novej štúdie u pacientov s covidom riziko hospitalizácie a skracuje dĺžku uzdravovania, ak ho chorí začnú užívať v prvom týždni od nástupu symptómov. No štúdia ešte nebola recenzovaná a skúmaná vzorka bola malá. Potrebný bude ďalší výskum. 
  • Aj zaočkovaní ľudia sa môžu nakaziť novým koronavírusom, ale nová štúdia ukazuje, že majú menšiu vírusovú nálož. To zrejme znamená, že budú chránení pred vážnym priebehom ochorenia.
  • Ďalšie správy o rúškach či šírení koronavírusu kontaktom s infikovaným povrchom.

Doposiaľ sa novým koronavírusom na celom svete nakazilo skoro 110 miliónov ľudí. Vysoké číslo budí dojem, že celkový objem vírusu, ktorý koluje na planéte, bude obrovský, takže by zaplnil mrakodrap, možno mesto.

No je to skutočne tak?

Keď sa o tejto téme rozprával matematický biológ Christian Yates z Univerzity v Bathe so svojou ženou, manželka poznamenala, že vírus by mohol zaberať veľkosť olympijského plaveckého bazéna.

„To alebo čajovú lyžičku,“ dodala o možnom objeme vírusu vo svete. „Pri takýchto otázkach je to buď jedno, alebo druhé,“ povedala.

Yates začal počítať, aby zistil odpoveď. Zverejnil ju na portáli Conversation.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Príroda

    Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie