Denník N

V nemocniciach u nás zomiera takmer každý tretí pacient s covidom, podobne ako na jar v Bergame

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Aktualizované o 18.45 – Je ťažké úplne zo seba zhodiť to, čo denne vidíte v práci, hovorí anestéziológ z trenčianskej nemocnice. Rastie počet pacientov v ťažkom stave a mladšom veku, ale aj tých, čo sa nedostanú do nemocnice, hoci by to potrebovali.

Takmer každý tretí pacient s covidom v nemocnici zomrie.

Hospitalizáciu dnes potrebuje takmer štyritisíc ľudí s potvrdeným covidom alebo s podozrením naň. Štatistiky o úmrtiach pacientov v nemocniciach sa za posledné dva mesiace výrazne zhoršili. V zásade platí, že čím viac sa nemocnice plnia, tým väčší podiel pacientov zomiera.

Keď 11. decembra minister zdravotníctva zverejnil, že v nemocniciach zomiera každý piaty pacient s covidom, bol to šok, lebo ide o veľmi vysoké číslo.

Teraz podľa údajov Inštitútu zdravotných analýz zomiera 30 percent pacientov, teda takmer každý tretí. To je skoro také vysoké číslo ako na jar v talianskom Bergame, ktoré epidémia zasiahla ako prvé v Európe, a obrázky pacientov ležiacich na chodbách šokovali svet. Úmrtnosť v prvej vlne do 20. apríla tam bola 33 percent.

U nás pacienti zatiaľ neležia na chodbách. „Z hospitalizácií dlhodobo evidujeme percento prípadov, ktoré sa končia úmrtím, na úrovni zhruba 23 percent. Aktuálne toto číslo osciluje okolo hodnoty 30 percent pacientov – sú v tom však aj pacienti, ktorí boli hospitalizovaní s inou primárnou diagnózou, ale infikovali sa covidom v nemocnici,“ povedal Denníku N riaditeľ inštitútu Matej Mišík.

Minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽaNO) v utorok podvečer hovoril, že sme na tom s podielom úmrtí podobne ako iné krajiny EÚ, napríklad aj Nemecko. Použil číslo 23 percent z pacientov hospitalizovaných s covidom – jeho podriadený šéf IZA Mišík však hovorí, že aktuálne je to až okolo 30 percent.

Navyše v Nemecku na JIS-kách zomiera zhruba 29 percent pacientov s covidom, u nás to je až 48 percent.

Na ventilácii aj na JIS zomiera približne každý druhý

Množstvo úmrtí súvisí podľa neho s veľkým počtom prípadov, z ktorých veľká časť musí ísť do nemocnice.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie