Denník N

Ficova priehľadná maska nie je povolená, jeho výhovorke uverila aj RTVS (+ video)

Robert Fico. Foto - TASR
Robert Fico. Foto – TASR

Priehľadný štít, aký nosí Robert Fico namiesto rúška, podľa hygieny nie je dostatočnou ochranou pred kvapôčkami a aerosólom a nespĺňa vyhlášku. 

Nosí ju na tvári už mesiace a bolo to tak aj v nedeľu v diskusnej relácii RTVS O päť minút 12. Reč je o „maskách“ predsedu Smeru Roberta Fica z priehľadnej fólie, ktoré netesnia na tvári, a tak z nich do okolia vydychuje nefiltrovaný vzduch.

„My sme vás v úvode relácie poprosili, aby ste si dali rúško, vzhľadom na váš zdravotný stav máte tento štít, ktorý väčšinou používate v mediálnych výstupoch,“ vysvetľoval moderátor RTVS Marek Makara, prečo umožnili predsedovi Smeru ako jedinému politikovi prísť do diskusnej relácie bez rúška či respirátora. Fico sa spokojne usmieval. Prvýkrát sme sa tak dozvedeli, prečo na tvári nenosí rúško alebo respirátor, ale kúsok fólie – hoci len sprostredkovane cez moderátora.

Predseda Smeru začal nosiť plastové štíty vlani v septembri. Predtým niekoľko mesiacov často na verejnosti rúško ani štít nenosil. V júni na tlačovke vo vestibule parlamentu bol jediným z poslancov Smeru, ktorý nemal na tvári rúško. „Dúfam, že mi prepáčite, ale sa mi naozaj zle v tom hovorí,“ vysvetľoval to.

Video: Mikrofóny zachytili, ako sa Fico sťažoval na rúška, potom začal nosiť štít (autorka: Michaela Barcíková)

Počas prvej vlny zasa Fico nosil respirátor s výdychovým ventilom, cez ktorý prenikajú smerom von vírusy a baktérie, a chráni len svojho nositeľa

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie