Denník N

Dnes prekročil počet obetí pandémie na Slovensku desaťnásobok obetí v Nórsku: 6063 voči 593

Nórsko patrí ku krajinám s najvyšším podielom seniorov a najvyšším vekom dožitia. Foto - Unsplash/Darya Tryfanava
Nórsko patrí ku krajinám s najvyšším podielom seniorov a najvyšším vekom dožitia. Foto – Unsplash/Darya Tryfanava

Niekedy to vyzerá, že najlepším riešením mnohých problémov Slovenska by bol dobrý prekladateľ z krajiny, ktorá sa dá so Slovenskom ako-tak porovnať.

Autor je prezident Norsk Slovakisk Handelskammer – Nórsko-slovenskej obchodnej komory

Ako vysvetliť, že v dvoch európskych krajinách s približne rovnakým počtom obyvateľov a s prístupom k opatreniam, ktorými sa pandemická kríza dá zvládať, sú jej priebeh a dnešný stav také tragicky rozdielne?

Dalo by sa namietať, že nórsko-slovenské porovnávanie vždy bude krivé, lebo Nóri majú takmer neobmedzené finančné zdroje, kvalitné zdravotníctvo, nízku hustotu obyvateľstva v obrovskej krajine na kraji sveta. Dalo by sa aj oponovať, že Slovensko štedro dotuje Európska únia, že za 30 rokov tu aj z týchto zdrojov už dávno mal byť vybudovaný slušný systém verejného zdravia a že napriek nekonečnej krajine fjordov sa počet obyvateľov žijúcich v husto osídlených oblastiach Nórska zvýšil od roku 2002 do 2018 zo 77 na 82 percent, a dosiahol tak v piatich najväčších nórskych mestách takmer dva milióny ľudí.

Ale namiesto vysvetľovania rozdielov a podobností niekoľko otázok a odpovedí:

Bolo niekedy v Nórsku vnútroštátne testovanie povinné alebo minulo Nórsko takmer miliardu nórskych korún na nákup antigénových testov, ako sa to udialo na Slovensku? Nie.

Koľkokrát uplatnilo Nórsko plošné testovanie, zákazy vychádzania alebo cestovania v rámci krajiny bez negatívneho testu? Ani raz.

Musia zodpovední členovia vlády alebo zdravotnícki odborníci v Nórsku meniť svoje rozhodnutia, udeľovať výnimky, prípadne ich vysvetľovať, upravovať alebo rušiť, lebo pôsobia nepremyslene? Nie.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Komentáre

Teraz najčítanejšie