Denník N

Autor špionážneho románu Deň pre šakala sa po rokoch priznal, že bol agentom MI6

Foto -wikipedia/cc - Anna Frodesiak
Foto -wikipedia/cc – Anna Frodesiak

Jedným z dôvodov domnienok, že Frederick Forsyth je špión, bolo aj realistické vykreslenie prostredia špiónov.

To, o čom sa celé desaťročia medzi fanúšikmi špionážnych románov špekulovalo, potvrdil  samotný Frederick Forsyth.

Obálka novej biografie Fredericka Forsytha.
Obálka novej biografie Fredericka Forsytha.

Viac než 20 rokov bol agentom britskej rozviedky MI6. Autor známeho špionážneho románu Deň pre Šakala svoju činnosť v tajnej službe odhalil vo svojej novej autobiografii The Outsider: My Life (Outsider: Môj život). Hovorí o tom aj v rozhovore pre Sunday Times.

Jedným z dôvodov týchto domnienok bolo aj realistické vykreslenie prostredia špiónov. „Napísalo sa množstvo spomienkových kníh, odtajnili sa prísne tajné protokoly. Už neexistuje ani východné Nemecko, ani Stasi, ani KGB, ani Sovietsky zväz,“ zdôvodnil spisovateľ rozhodnutie odhaliť svoju minulosť. „Komu by to mohlo uškodiť?“ dodal.

„Môžeme to považovať za rozporuplné… ale išlo o bezpečnosť našej krajiny.“

„Duch doby bol iný… Studená vojna bola na vrchole,“ vysvetľuje pre BBC. „Ak sa vás niekto spýtal ‚Ste ochotný urobiť nám láskavosť?‘, len ťažko sa dalo povedať nie.“

Tajná služba Forsytha, ktorý pôsobil okrem iného ako novinár pre BBC či agentúru Reuters, kontaktovala prvýkrát na konci 60. rokov, keď informoval z Nigérie o občianskej vojne. Neskôr sa vraj zúčastnil misií napríklad do bývalej britskej kolónie Rodézia, do Južnej Afriky či do bývalej NDR.

Forsyth mal dokonalé krytie – ako novinár veľa cestoval, hovoril po nemecky, francúzsky aj španielsky.

„V rokoch vojny v Biafre som posielal správy dvojmo – jednu ako novinár do redakcie, druhú svojim novým priateľom,“ povedal Forsyth pre BBC..

„Vtedy bolo celkom bežné, že dobrovoľníci pre svoju vlasť robili niektoré veci, nevnímali sme to ako niečo čudné,“ dodáva s tým, že za svoju prácu nedostával žiadne peniaze. Istou formou odmeny mu vraj bola možnosť zavolať ľuďom z rozviedky, aby s nimi konzultoval časti svojich románov.

Najznámejšou Forsythovou knihou je Deň pre Šakala z roku 1971, ktorá hovorí príbeh nájomného vraha, ktorý má zlikvidovať francúzskeho prezidenta Charlesa de Gaulla. V Československu román vyšiel už v roku 1975. Ďalšími bestsellermi sú napríklad Spis Odessa (1972) či Žoldnieri (1974). Jeho posledný román vyšiel v roku 2013 pod názvom Zoznam smrti. Forsythova autobiografia by mala vyjsť v septembri.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Kultúra, Svet

Teraz najčítanejšie