Denník N

Miroslav Kollár: Matovič je nekompetentný a ja už nechcem byť spolupáchateľom

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Primátor Hlohovca a poslanec parlamentu Miroslav Kollár odchádza zo strany aj z klubu Za ľudí. Hovorí, že dôvodom je nefungujúci manažment pandémie zo strany štátu a hlavne Igora Matoviča.

Miroslav Kollár v rozhovore hovorí aj o tom:

  • že sa snažil presadiť zmeny aj vnútri koalície – a nielen verejne;
  • že niektorí ľudia nemuseli zomierať, keby štát postupoval „príčetnejšie“, a aj o vakcíne Sputnik V;
  • že v strane Za ľudí a aj v koalícii je viac ľudí kritických k manažovaniu pandémie;
  • čo bude ďalej robiť a o „rozumnom občianskom bloku“.

Dnes ste oznámili, že vystupujete z klubu Za ľudí a už sa necítite byť vládnym poslancom. Vysvetlili ste to tým, že opatrenia vlády nefungujú, je v nich chaos, sme najhorší na svete a Igor Matovič ani Marek Krajčí nevyvodili za to zodpovednosť. Skúste to vysvetliť podrobnejšie.

Lepšie to vysvetliť neviem. Je to vyjadrenie môjho osobného postoja k tomu, ako katastrofálne manažujeme pandémiu. Zodpovední za to sú minister zdravotníctva a najmä premiér Matovič, ktorý vstupuje do rozhodnutí úplne neodborne. My v mestách a obciach si ideme dolámať ruky a nohy, napriek tomu nám tu zomierajú ľudia. A myslím si, že nám niektorí zomierajú zbytočne a nemuselo by to tak byť, keby sme v poslednom polroku či trištvrteroku manažovali pandémiu príčetnejšie. Za posledného trištvrte roka som urobil veľa pokusov zvnútra a aj prostredníctvom verejného tlaku. Absolútne nemám možnosť tento zlý manažment ovplyvniť. Došlo to teda až tak ďaleko, že pri tom jednoducho nechcem byť spolupáchateľom.

Napísali ste: „V čase zúriacej pandémie koaličná rada namiesto covidu riešila ‚zobrané spisy‘ mediálnych či fejsbúkových útokov na vládu. Jasné, že som v tejto absurdnej buchli premiantom. 21-krát som vraj zhrešil.“ To vám naozaj počítali kritické statusy a riešili to na koaličnej rade?

Podľa mojich informácií tam naozaj niekto doniesol takú „buchľu“ zozbieraných statusov a mediálnych výstupov aj s tým, že Kollár ich mal 21. Riešiť v čase, keď tu zomiera sto ľudí denne, takéto hlúposti, je pre mňa niečo, čo môžu robiť len malé deti.

Ako by ste charakterizovali Matoviča ako premiéra?

Je nepripravený a politicky a ľudsky nezrelý na túto funkciu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie