Denník N

Slovák zo Šanghaja: Na Slovensku hľadáme spôsoby, ako obísť pravidlá a okašľať systém, v Číne myslia na blaho celku

Pavel Dvořák. Foto – archív Pavla Dvořáka
Pavel Dvořák. Foto – archív Pavla Dvořáka

Slovenský sinológ, fotograf a prekladateľ Pavel Dvořák hovorí o tom, ako Čína zvláda pandémiu koronavírusu, a porovnáva európsky a čínsky prístup ku koronakríze.

„Pre Číňanov je hnanie sa za absolútnou slobodou jednotlivca aj za cenu, že padá sloboda celej spoločnosti, absurdné. Nedokážu to pochopiť. Náš boj za osobnú slobodu pripadá Číňanom tragikomický. Moja žena je Číňanka a klope si na čelo, ako sa v Európe oháňame slobodou, aby sme boli rok doma a všetko bolo zavreté. O slobodu sme v Európe na rok prišli, lebo sa tak ženieme za osobnou slobodou. Ľudia u nás sú posadnutí samými sebou a nehľadia na spoločnosť ako celok. Je to kontraproduktívne. Číňania sú ochotní sa na dva týždne úplne izolovať a byť doma, ak vedia, že spoločnosť potom funguje,“ vysvetľuje Dvořák.

V rozhovore sa dočítate aj o:

  • tom, ako v Číne funguje „sociálny kreditný systém“, keď človek môže dostať „čierny bod“ napríklad za to, že opustil karanténu;
  • testovaní robotmi a výteroch z konečníka;
  • tom, či aj v Číne kolujú názory, že covid je banálne ochorenie, ako niekedy zaznieva na Slovensku.

Od 10. do 16. februára 2021 umrelo na Slovensku na covid viac ako 500 ľudí. V rovnakom období v 1,4-miliardovej Číne podľahlo ochoreniu len šesť osôb. Čo robia v krajine dobre?

Je to dlhý zoznam opatrení. Nariadenia sú prísne a na ich dodržiavanie sa dohliada. Reakcia na nákazu je okamžitá a veľmi prudká. Ak sa nákaza potvrdí, infikovaných okamžite izolujú v nemocnici. Do nemocnice pošlú na pozorovanie aj kontakty nakazených. Kontakty kontaktov idú do domácej izolácie. Niekedy dohľadávajú aj kontakty kontaktov kontaktov, ktoré tiež idú do domácej izolácie.

Porovnanie úmrtí na covid a s covidom v Číne a na Slovensku. Zdroj – Our World in Data

Ako funguje domáca izolácia?

Z bytu sa vôbec nesmie vychádzať. Ak nákazu lokalizujú v nejakej štvrti, celú ju zatvoria. Ľuďom v karanténe dovážajú všetky zásoby. Na dvere im nalepia pásku s dátumom a pečiatkou. Každé otvorenie dverí sa zaznamená. Niekde dávajú kamery a senzory a riešia to elektronicky. Keď sa dvere otvoria, udalosť sa zapíše do systému. Ak išlo o zásobovanie, zamestnanec zaznačí, že to bol on, kto otváral dvere a kedy. No ak ich otvoril človek v izolácii, vyšetrujú sa dôvody a to, či došlo k porušeniu karantény.

Liečia sa pacienti s covidom aj v domácej izolácii?

V domácej izolácii sú len sekundárne kontakty. Infikované osoby a priame kontakty idú do izolácie v nemocnici. Nezáleží na tom, či má infikovaný príznaky alebo nie. Domáca liečba covidu v Číne vôbec neexistuje.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Čína a Taiwan

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Rozhovory

    Svet, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie