Denník N

Je unavený, bolí ho hlava a nevie sa sústrediť. Michal trpí dlhým covidom, hoci ochorenie malo mierny priebeh

Pred covidom bol Michal zdravý, neliečil sa na žiadne choroby a športoval. Má 35 rokov. Ilustračné foto – Andrik Langfield/unsplash.com
Pred covidom bol Michal zdravý, neliečil sa na žiadne choroby a športoval. Má 35 rokov. Ilustračné foto – Andrik Langfield/unsplash.com

Michal B. sa lieči v piešťanskom centre, v ktorom vytvorili program pre liečbu pacientov s dlhým covidom. Súčasťou liečby sú aj masáže, respiračná fyzioterapia, spirometrický dychový tréning či terapia v hyperbarickej komore.

Michal B. prekonal covid v decembri 2020. Pred Vianocami symptómy ochorenia ustúpili, no v januári sa zdravotné komplikácie vrátili. „Bol som unavený a prakticky stále ma bolela hlava. Začali mi vypadávať slovíčka a zle sa mi sústreďuje,“ hovorí Michal.

Keď problémy pretrvávali dlhšie, Michal šiel na PN. „Najprv som si myslel, že sa z toho vyspím a nejako to prekonám, ale potom som musel uznať, že takto to ďalej nejde.“

Michal trpí tým, čo sa označuje ako dlhý covid či postcovidový syndróm.

V Česku určili, že o dlhý covid ide v prípade, ak zdravotné problémy spôsobené covidom trvajú tri mesiace a dlhšie. Podobne je to aj v Británii.

Do 10 percent chorých s dlhým covidom

Odhaduje sa, že dlhým covidom trpí do 10 percent chorých. Štúdia z Lancetu z januára 2021 ukázala, že až 76 percent hospitalizovaných pacientov má prinajmenšom jeden príznak ochorenia šesť mesiacov od nástupu symptómov.

Na Slovensku dosiaľ evidujeme viac ako 314-tisíc prípadov nákazy covidom. To znamená, že dlhým covidom môže u nás trpieť až 30-tisíc ľudí.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Dlhý covid

Koronavírus

    Slovensko, Veda, Zdravie

    Teraz najčítanejšie