Denník N

Slovenská majsterka v scrabble: Naše írečité ŕ, ĺ, ä, ô nám môžu ostatné jazyky závidieť

Foto - TASR
Foto – TASR

Scrabble je na našom trhu už 25 rokov. Aj šampióni uznávajú, že hra v sebe kombinuje rozumové schopnosti s istou mierou šťastia. „No základom je mozog a jeho vzácne schopnosti, ktoré umožňujú vplyv faktora šťastia znížiť,“ hovorí majsterka Eva Zahradníková.

Jedni považujú scrabble za mučenie. Iní nemajú problém ho hrať každý deň a do krvi sa hádať o pravopise, existencii alebo neexistencii toho či onoho tvaru slova.

Ak budeme veriť zelenému mimozemšťanovi, scrabble spolu s hrami Monopoly, Activity či Človeče, nehnevaj sa aktuálne patrí na Slovensku k najpredávanejším produktom z kategórie stolových hier. Existuje tak slušná pravdepodobnosť, že výbavou priemernej slovenskej domácnosti – niekde na čestnom mieste alebo v skrytom kúte pod nánosmi niekoľkoročného prachu – je aj táto kratochvíľa.

Ak nie ste zasvätení do tejto verejnosť polarizujúcej hry, jej pravidlá sú prosté: hrajú dvaja až štyria hráči (počas oficiálnych turnajov iba dvaja), pred sebou majú náhodne vybraných vždy sedem písmen. Hráči striedavo tvoria slová vyložením písmen na hraciu plochu. Každé písmeno má vlastnú hodnotu – napríklad „e“ je za jeden bod, „f“ za osem bodov, „ä“ a „ĺ“ sú za desať bodov – závisí od náročnosti použitia. Na hracej ploche sa nachádza viacero prémiových políčok, ktoré zdvoj- alebo strojnásobia hodnotu písmena alebo celého slova. Komu sa podarí postaviť slovo zo všetkých sedem písmen naraz, má bingo a získava extra 50 bodov. Vyhráva ten, kto má na konci hry najviac bodov.

Dôležitým inštitútom hry je tzv. námietka – keď hráč upozorní na zlé slovo alebo vymyslený novotvar protihráča. V ideálnom svete súper uzná, že vytvoril hlúposť. Vo zvyšných prípadoch, keď jeden z hráčov je príliš presvedčený o svojej pravde alebo keď ani jeden z hráčov netuší, či je slovo spisovné a platné, nastupuje tretia strana (v domácom scrabble slovník, v profesionálnom rozhodca), ktorá konflikt vyrieši.

Nutnosť rozhodcu demonštruje aj Katarína Gajdošová zo Slovenskej akadémie vied vo svojej analýze z roku 2005, ktorá zahŕňa 270 online partií slovenského scrabble. Podľa nej sa v tejto hre z pohľadu lingvistov a jazykovedcov nie zriedkavo zvyknú diať neprípustné barbarstvá voči slovenčine. Dnes už sú k dispozícii prepracované internetové slovníky, no predstavivosť hráčov aj tak nepozná medze.

Mĺkvy kôň kŕmený mätou

K milovníkom hry údajne patrí britská kráľovská rodina, bývalý americký prezident Barack Obama či herečka Jennifer Aniston. Odhaduje sa, že na celom svete vzniklo okolo 4000 scrabble klubov a za jednu hodinu začne najmenej 30-tisíc partií.

Populárnosť hry dokladá fakt, že aj u nás sa konajú oficiálne turnaje – aktuálne sa dá kvalifikovať na 23. majstrovstvá Slovenska v scrabble a vyhrať Slovenský pohár 2021.

Obe udalosti organizuje Slovenský spolok scrabble, ktorého predsedníčkou je Eva Zahradníková, učiteľka elektrotechniky v Liptovskom Hrádku. Hre sa venuje 21 rokov, takmer každý deň. „Je to radosť, zúfalstvo, napätie, uvoľnenie, hrdosť a beznádej zároveň. Práve tá polarita pocitov dodáva hre príťažlivosť. Pocit z výhry je návykový,“ hovorí.

V pôvodnej anglickej verzii hry patria k tomu najťažšiemu, čo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie