Denník N

Viera? Buďme pri sčítaní úprimní

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Účelom zberu dát o obyvateľoch Slovenska je zistiť o nich čo najpresnejšie údaje. Malo by nám na tom záležať všetkým rovnako.

Vraví sa, že viera alebo, ak chcete, náboženské vyznanie je každého osobná vec. Napriek tomu na túto otázku musíte pri tohtoročnom sčítaní obyvateľstva odpovedať. O tom, že nejde len o taký obyčajný údaj, akým je trebárs číslo topánok, vypovedá aj to, koľko kampaní sa okolo tejto jednej kolónky v elektronickom dokumente spustilo. Až má človek pocit, akoby to bola tá najdôležitejšia časť celého sčítania.

Z biskupského listu rímskokatolíckym veriacim je jasné, že pre túto cirkev je práve toto číslo podstatné. Jednak ju do toho tlačí legislatíva, ktorá nastavila podmienky jej financovania aj s ohľadom na množstvo jej členov. Jednak je úplne pochopiteľné, že chce mať reálny obraz o počte svojich veriacich, pretože na Slovensku už dávno neplatí, že počet vydaných krstných listov sa rovná počtu praktizujúcich veriacich. Mnohí pokrstení sa s náboženstvom v skoršom alebo neskoršom veku rozišli. Je to koniec-koncov aj môj prípad.

Narodil som sa do rodiny, kde ste ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Cirkvi

Sčítanie obyvateľov 2021

Komentáre

Teraz najčítanejšie