Denník N

Na očkovanie ruským Sputnikom stačí Krajčího podpis, európsky súhlas nepotrebuje. Remišová je proti, Matovič súhlasí s Orbánom

Tasr/AP
Tasr/AP

Hoci ruská firma doteraz oficiálne nepožiadala o registráciu v Európskej únii, premiér hovorí, že má rovnaký názor ako predseda vlády Maďarska, kde ruským Sputnikom začali očkovať ako prví v Únii.

Premiér Igor Matovič tento týždeň vážne otvoril tému využitia ruskej vakcíny proti koronavírusu na Slovensku. Na Facebooku sa ľudí pýtal, či by malo Slovensko nakúpiť ruské vakcíny Sputnik V, ktoré z krajín Únie zatiaľ používajú len v Maďarsku. „Nevidím dôvod, aby sme to nepoužívali aj my,“ povedal premiér. „Ak by sme dnes Sputnik mali na Slovensku, milióny ľudí by sa ním zaočkovať dali,“ dodal Matovič.

O ruskej vakcíne bude už vo štvrtok rokovať vláda.

Na Slovensku sa teraz podávajú tri vakcíny, všetky predtým schválila Európska lieková agentúra a Európska komisia. Agentúra má na starosti centrálnu registráciu vakcín pre celú Európu z vedeckej stránky, konečnú registráciu vydáva Európska komisia.

Ruská vakcína neprešla schvaľovacím procesom Európskej liekovej agentúry, nemá ani registráciu Európskej komisie. Minister zdravotníctva Marek Krajčí aj infektológ Pavol Jarčuška z pandemickej komisie vlády v utorok pripustili, že Slovensko by mohlo využívať Sputnik V skôr, ako ho schváli európska agentúra.

Video: Dali by ste sa zaočkovať ruskou vakcínou? Aké sú pochybnosti o Sputniku (autorka: Martina Koník)

Aké má Slovensko možnosti?

Ak by chcelo Slovensko počkať, kým prejde vakcína štandardným schvaľovacím postupom na európskej úrovni, podľa riaditeľky Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Zuzany Baťovej by to trvalo

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko

    Teraz najčítanejšie