Denník N

Príbehy z hranice s Ukrajinou: Ako sa kazili skenery a ako sa stal z colníka úspešný advokát prepustených policajtov (reportáž)

Skenovanie osobného auta a kamióna na priechode vo Vyšnom Nemeckom, kontrola so psom a pašované cigarety. Foto – TASR
Skenovanie osobného auta a kamióna na priechode vo Vyšnom Nemeckom, kontrola so psom a pašované cigarety. Foto – TASR

Náš necelých sto kilometrov dlhý úsek hranice s Ukrajinou, ktorý oddeľuje Európsku úniu a postsovietsky priestor, je naďalej bezodnou studnicou príbehov, aké už inde na Slovensku neobjavíte.

Mnohí, čo slúžia na hranici, sú čestní ľudia. Z deravého zabezpečenia vonkajšej hranice EÚ na našom území a najmä zo schopnosti obísť systém sa však už roky úprimne tešia pašeráci aj prevádzači prepojení s niektorými príslušníkmi polície a finančnej správy.

Rozkošný je napríklad príbeh o šéfovi jedného z policajných oddelení na východe, ktorého najbližší príbuzní sú pašeráci cigariet. Ako sa hovorí, nikto nemôže za to, koho má v rodine.

Vtipný je aj príbeh bývalého šéfa polície na hranici. Po odchode z funkcie sa stal nakrátko konateľom firmy, ktorá dodala na hranicu monitorovacie zariadenia za 3,5 milióna eur – to bolo obstarané za jeho čias.

Toaleta a obrúsky na vstupe do Únie

Ak sa na chvíľu postavíte na schody budovy obecného úradu vo Vyšnom Nemeckom, naskytne sa vám úchvatný pohľad, známy z mnohých obcí na Slovensku. Nad vami veje vetrom a inými okolnosťami dokrkvaná vlajka EÚ, vedľa nej vlajka obce s franforcami.

Na lúke za cestou uvidíte slovenský dvojkríž. Starosta Peter Zuza (nezávislý) vysvetľuje, že ide o dar Nadácie SPP. Vnútri, v najväčšej miestnosti, kde dominuje pingpongový stôl, vám potom ukáže na pódiu odloženú pamätnú tabuľu.

Nebyť hranice s Ukrajinou, je dôvodný predpoklad, že Vyšné Nemecké s 220 obyvateľmi ostane jednou z mnohých zabudnutých obcí. Mladí odchádzajú, starí vymierajú. Osem pohrebov a tri prisťahované rodiny za dva roky. Nebyť podielových daní a daní, ktoré dostáva obec preto, že na jej území leží hraničný priechod, finančne skolabuje. Jediným benefitom a možnosťou vyžitia je posilňovňa. Klasika z východu.

Keď na náš úsek schengenskej hranice prišiel na kontrolu Poliak Sebastian Szafransky z európskej agentúry Frontex, na parkoviskách vo Vyšnom Nemeckom objavil množstvo kradnutých áut. Rakúske orgány zároveň cez Frontex zisťovali, ako je možné, že cez Vyšné Nemecké sa dostali do schengenského priestoru občania tretích krajín s falošnými slovenskými vízami.

„Žije tu zopár policajtov, dáky colník, inak nič.

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Slovensko

Teraz najčítanejšie