Denník N

Do života sa vrátia so zelenými pasmi. V Izraeli pre očkovaných otvoria plavárne, hotely aj väčšie reštaurácie

Aspoň jednu dávku dostalo v Izraeli 41 percent obyvateľov. Foto - TASR/AP
Aspoň jednu dávku dostalo v Izraeli 41 percent obyvateľov. Foto – TASR/AP

V európskych krajinách sa o očkovacích preukazoch a ich výhodách zatiaľ iba diskutuje. Nemci sú proti.

Na Slovensku sa o tom ešte nedebatuje, no v mnohých krajinách to začína byť horúca téma. Mali by mať ľudia zaočkovaní proti covidu-19 nejaké výhody?

Podľa zástancov to pomôže naštartovať ekonomiku z lockdownu a zvýšiť záujem o očkovanie. Kritici tvrdia, že to rozdelí spoločnosť a nie je to spravodlivé, keďže mnohí, ktorí by sa radi dali zaočkovať aj hneď, budú na vakcínu čakať mesiace.

Kým inde sa o tom len diskutuje, Izrael to už ide zavádzať do praxe. Od piatka začne znovu otvárať ekonomiku a ľudia, ktorí sa dali zaočkovať, budú mať výhody.

Zelený pas

Každý človek v Izraeli, ktorý už má dve dávky očkovania (krajina podáva vakcíny od Pfizeru a Moderny), môže týždeň po druhej dávke dostať takzvaný zelený pas. Ide vlastne o potvrdenie o očkovaní.

Analýzy z Izraela hovoria, že vakcína ich chráni pred ochorením na 94 percent. Z pol milióna plne zaočkovaných ľudí mali vážny priebeh covidu štyria a nezomrel nikto. Počet prípadov v krajine klesá aj preto, že do konca mesiaca by obe dávky mohlo dostať 30 percent izraelskej populácie, najmä starší ľudia

Tí teraz budú mať isté výhody. Izraelské úrady v pondelok schválili plán, podľa ktorého

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Svet

    Teraz najčítanejšie