Denník N

Džungľa za mestom

Foto - TASR
Foto – TASR

Kým nie je v blízkosti aspoň akvapark, ľudia nepôjdu ani do raja. Našťastie.

Malá loďka pomaly rozráža rákosie, vyplašené vtáky hlasno vzlietajú. Keď utíchnu, šumí len vysoká tráva ohýbaná vetrom. Obchádzam spadnutý strom, skláňam sa pod vetvami a narážam. Vybral som zlú trasu, uzučká vodná cesta medzi stromami sa končí, kanoe nemožno otočiť, a tak musím chvíľu pádlovať pospiatky.

Keď otočím loď na voľnejšej vode, rozpŕchnu sa hlboko pod hladinou húfy rybiek. Voda má tri metre, ale vidím každú vodnú rastlinu, ktorá špirálovito vyrastá zo dna. A nikde nikto. Pritom sa táto džungľa rozprestiera štyridsať kilometrov od Bratislavy.

Bývam od Bratislavy štyristo kilometrov na západ, ale keď mám cestu a čas, tak si požičiam nafukovaciu loď a idem sa previezť na slepé ramená Dunaja medzi jeho hlavným tokom a Gabčíkovom. Môžem si byť istý, že tam nikoho nestretnem a pritom sa dostanem do úžasných miest.

Nie nadarmo tu robí svoje najlepšie snímky pod vodou preslávený fotograf Peter Áč. Neďaleko má aj chatu na vysokých protipovodňových nohách. Chatári a rybári sú jediní, ktorí do slepých ramien občas vyrážajú. Inak som ani v tohtoročných tropických horúčavách nikoho nestretol.

„Tu je veľmi veľa ramien, do niektorých sa ani nedá vojsť loďou,“ hovorí Paľo, ktorý si pred dvadsiatimi rokmi postavil a ukotvil hausbót neďaleko dediny Bodíky. „Niekedy je tu také ticho, až mám strach,“ dodáva jeho žena Blanka.

Obaja sem jazdia z Pezinka a považujú to za najlepšie miesto na svete. Až na to, že je tu taký pokoj, a tak málo ľudí, že ich už osemkrát vykradli. Prakticky to znamená, že si zlodeji okrem jedla a pitia odniesli napríklad riad, koberce, skrine, a tiež kachle, okenice a dvere. Jednoducho ako v džungli.

Manželia sedia na palube, dávajú si kávu po obede. Paľo sa chystá na ryby, nech je niečo na večeru. Blanka si asi pôjde do priezračnej vody zaplávať. Najradšej má však zimu, to tu nie sú ani susedia. Len občas niekto presviští na bežkách. Raz som sa tu tiež na Nový rok prešiel. Potvrdzujem, že som tu nikoho nestretol. Takže mi celkom dlho vŕta hlavou, ako je možné, že sem nikto nejazdí. V zime dobre, ale v horúcom lete tak blízko od hlavného mesta? Navyše k vode, ktorá je čistejšia než dôsledne prefiltrovaný bazén.

Pekný príklad toho, že kým nestojí v krajine akvapark, Disneyland alebo aspoň „vychýrená“ reštaurácia, ľudia tam nepôjdu, ani keby to bol raj. Našťastie.

🗳️ Ak chcete podporiť našu prácu pred druhým kolom volieb aj nad rámec predplatného, môžete to urobiť aj darom.🗳️

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Komentáre

Teraz najčítanejšie