Denník N

Zháňajú peniaze na jedlo, nájom aj na notebooky pre deti. Rodiny osamelých rodičov sa počas pandémie prepadajú do chudoby

Ilustračné foto - Flickr.com
Ilustračné foto – Flickr.com

Katarína má 9-ročného syna, o ktorého sa stará sama. „Nikto mi s ním nepomáha, v ničom. Ani keď je chorý. Chodievame na rôzne kontroly a vyšetrenia počas roka, na ktoré som tiež sama, čo ovplyvňuje aj moje možnosti nájsť si stále zamestnanie,“ opisuje svoju situáciu Katarína, ktorá je momentálne nezamestnaná a evidovaná na úrade práce.

Stále sa snaží nájsť si robotu, no zatiaľ bez úspechu. „Korona zúžila moje možnosti pri hľadaní práce, keďže je teraz všetko zatvorené,“ vraví. Navyše v Čadci, kde so synom žijú, tých možností nebolo veľa ani pred pandémiou.

Aktuálne teda rodina žije z SOS dotácie od štátu a Katarína si cez úrad práce privyrába aj ručnými prácami – vyrába mydlá, vence a podobne. Kým minulý rok mala aspoň nejaký príjem aj z brigád, tento rok sa jej žiadnu brigádu, ktorú by mohla vykonávať popri starostlivosti o syna, zohnať nepodarilo.

Hrozí, že skončíme na ulici

Na podobné príbehy, aký nám porozprávala Katarína, narazíte aj na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk. Môžete si tam prečítať stovky výziev od rodičov samoživiteľov, predovšetkým od matiek, ktoré sa v dôsledku pandémie ocitli v zúfalej situácii. Niektoré prišli o prácu, iné sa musia postarať o deti, ktoré po zatvorení škôl zostali doma, takže nemôžu pracovať naplno a uživiť rodinu. Viacerým rodinám hrozí, že nebudú mať peniaze ani na nájom.

„Som slobodná mamina pracujúca ako čašníčka, takže to, aký bol pre mňa posledný rok, asi netreba vysvetľovať, keďže gastroprevádzky sú zatvorené väčšinu času. Trpí hlavne moja dcérka, bez strechy nad hlavou

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Rodičovstvo

    Zasiahnutí koronou

    Pandémia poznačila mnohých ľudí aj ekonomicky. Celý život pracovali či podnikali, dnes sú na pokraji krachu a chudoby. Podmienky pomoci štátu sú zbytočne komplikované a pomoc neraz neefektívna.

    Po článkoch Denníka N a Denník E ministerstvo práce už  viackrát zmenilo podmienky pomoci v prospech žiadateľov. S našimi odborníkmi sme pripravení vám poradiť. Napíšte nám na: [email protected].

    Prehľad iniciatív, ktoré pomáhajú počas pandémie, nájdete tu.

    Životy žien

    Rodina a vzťahy, Slovensko

    Teraz najčítanejšie