Denník N

Námestník českého ministerstva: Ľudia na to už kašlú, uvoľnenie opatrení nebude mať veľký vplyv

Záchranári prevážajú z chebskej nemocnice pacienta s koronavírusom. Foto - TASR/AP
Záchranári prevážajú z chebskej nemocnice pacienta s koronavírusom. Foto – TASR/AP

Podľa námestníka českého ministerstva zdravotníctva Vladimíra Černého hrozí pri súčasnom tempe vyčerpanie kapacity českých nemocníc o niekoľko „dní či týždňov“. Napriek tomu sa nestavia proti uvoľňovaniu opatrení.

„Osobne som presvedčený, že nedodržiavanie základných opatrení je také veľké, že ich uvoľnenie nebude mať na nemocnice zásadný vplyv,“ tvrdí v rozhovore pre český Deník N.

Ako si vysvetľujete, že v Česku je taká zlá epidemická situácia v porovnaní s okolitými štátmi?

Keď sa pozriete na zoznam opatrení v Rakúsku a Česku, sú v podstate identické. Keď si odmyslíte nepravdepodobnú možnosť, že by sa vírus správal v okolitých krajinách inak, ide tu o dodržiavanie základných vecí, ktoré znižujú šírenie nákazy.

Veľký rozdiel je v tom, ako Rakúšania pristupujú k dodržiavaniu základných osobných opatrení, ako sú rúška, rozstupy a osobný lockdown, a ako k tomu pristupujeme my v Česku.

Čím to je?

To sa musíte pýtať sociológov, nie mňa. Myslím si, že na to ľudia kašlú, časť z nich si možno myslí, že stav nie je taký závažný, časť je už unavená. Pri existencii rovnakých postupov je podľa mňa hlavným dôvodom nechuť a ignorancia toho, čo sa má robiť. Navyše sa tu opatrenia nevymáhajú tak dôsledne, ako napríklad v Rakúsku.

Nie je to tým, že ľudia nemajú dôveru v to, ako je epidémia riadená? Nemajú dôveru a potom sa podľa toho správajú.

Možno máte pravdu, ale problém je podľa mňa v tom, že sa stále hovorí, že za epidémiu niekto môže. Za epidémiu nemôže nikto. Je to biologický fenomén, ktorý vznikol, pretože je tu vírus. A debata od začiatku pandémie sa niesla v duchu, kto za to môže. To je, ako keby ste niekomu vyčítali, že máte nádorové ochorenie, ktoré sa môže šíriť aj napriek všetkej liečbe, a hľadali vinníka.

Podľa vás teda vláda, a teda ani ministerstvo zdravotníctva neurobili žiadnu chybu? Napríklad decembrové uvoľnenie opatrení, pred ktorým varovali niektorí odborníci s tým, že môže priniesť ďalšiu vlnu, ktorá skutočne prišla.

Ja takýto názor

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Andrej Babiš

Koronavírus

    Rozhovory

    Svet, Zdravie

    Teraz najčítanejšie