Denník N

Lukašenko sa pripravuje na jar: šibenica pre šampiónku v plávaní a masové razie u novinárov

Judáš, ktorý si zaslúži šibenicu. Bývalá svetová šampiónka v plávaní Aliaksandra Herasimenia si pohnevala režim kritikou Lukašenka a založením fondu na podporu športovcov. Reprofoto - YouTube
Judáš, ktorý si zaslúži šibenicu. Bývalá svetová šampiónka v plávaní Aliaksandra Herasimenia si pohnevala režim kritikou Lukašenka a založením fondu na podporu športovcov. Reprofoto – YouTube

Bieloruské silové zložky stupňujú tlak proti novinárom i ľudskoprávnym aktivistom a štátna propaganda vykresľuje osobnosti, ktoré kritizujú režim, ako Judášov.

Keď bieloruská polícia vtrhla o siedmej ráno do bytu Barysa Hareckého, nestačil sa diviť on ani jeho tri malé deti, ktoré sa práve chystali do školy.

Keď silové zložky počul prichádzať, rýchlo utekal k dverám a kričal, aby ich neničili, že hneď otvorí.

„Boli ťažko ozbrojení a chystali sa vylomiť dvere,“ opísal Harecki pre Denník N začiatok policajnej akcie, ktorá bola v utorok súčasťou veľkej kampane proti mnohým jeho kolegom a ďalším bieloruským novinárom.

Vzali si aj listy pre uväznených kolegov

Policajti začali okamžite prehľadávať všetky izby a nakoniec zobrali so sebou všetky elektronické zariadenia vrátane počítačov a telefónov.

„Prehľadali úplne všetko, ešte sa pozreli aj do krabice na kávu. Trvalo im tri a pol hodiny, kým všetko prekutrali. Zaujímala ich všetka elektronika – od počítačov po pamäťové disky. Vzali asi aj niekoľko listov pre našich uväznených kolegov,“ rozpráva Harecki.

Razia v byte predstaviteľa Bieloruskej asociácie novinárov (BAJ), ktorá je jedinou nezávislou celonárodnou novinárskou organizáciou v krajine, je

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Bielorusko a Lukašenko

Médiá

Svet

Teraz najčítanejšie