Denník N

Prvý veľký džezový koncert na Slovensku muselo schváliť a zaplatiť ministerstvo kultúry

Chick Corea počas koncertu v bratislavskom PKO v októbri 2007 a pôvodný plagát. Foto – TASR, archív Pavla Daněka
Chick Corea počas koncertu v bratislavskom PKO v októbri 2007 a pôvodný plagát. Foto – TASR, archív Pavla Daněka

Keď pred pár dňami zomrel, zahraničné aj lokálne médiá písali profily, spomínali ho aj známi muzikanti a na sociálnych sieťach sa delili o zážitky. Aj z množstva textov je jasné, že pianista a skladateľ Chick Corea patril k najvplyvnejším svetovým muzikantom.

Dobre známy bol aj u nás, vďaka dvom návštevám. Menej známe sú okolnosti, za akých k nim prišlo. Je to zaujímavý príbeh, ktorý ukazuje, ako sa líšilo organizovanie koncertu slávneho amerického umelca v čase totality v krajine za železnou oponou a ako to funguje dnes.

1983

„Veľmi rád si na to spomínam. Vždy to bol skvelý muzikant aj veľmi milý a slušný človek. Robili sme mu dva koncerty, najskôr v roku 1983, čo bol môj prvý veľký koncert,“ hovorí Pavel Daněk.

V 80. rokoch bol basgitaristom skupiny Burčiak Deža Ursinyho a zamestnancom agentúry Slovkoncert. V rámci nej s Petrom Lipom pripravili štyri ročníky Bratislavských jazzových dní. Chick Corea bol prvým americkým muzikantom, ktorého sa im podarilo dostať na Slovensko, ale nebolo to v rámci festivalu. Bol to samostatný večer v inom termíne a na inom mieste. Nie v Parku kultúry a oddychu, ale v športovej hale na Pasienkoch.

„Robili sme to len pod gesciou Bratislavských jazzových dní. Bola to nezvyčajná zostava – Chick Corea, vibrafonista Gary Burton a klasické sláčikové kvarteto. Keď sme tú ponuku v roku 1982 dostali od Gábora Hegedüsa, ktorý to robil v Budapešti, povedal som: ‚Na to nikto nepríde.‘ Ale stal sa zázrak. Ten koncert sme urobili v športovej hale na Pasienkoch, bol beznádejne vypredaný a bol krásny. Obdobie, keď spolu Corea s Burtonom hrali, prinieslo jednu lepšiu vec za druhou.“

Okrem Slovkoncertu vtedy oficiálne mohla robiť koncerty zahraničných muzikantov na Slovensku len

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Hudba

Kultúra

Teraz najčítanejšie