Denník N

V žilinskej Novej synagóge vzniká unikátne dielo Juraja Gábora (+ foto)

Sphéra - vznikajúce dielo Juraja Gábora v Novej synagóge v Žiline. Foto - Marek Jančúch
Sphéra – vznikajúce dielo Juraja Gábora v Novej synagóge v Žiline. Foto – Marek Jančúch

Autor Zrakovej pyramídy, dreveného objektu, ktorý ročne pod Súľovské skaly prilákal aj tridsaťtisíc divákov, stavia nové dielo s názvom Sphéra. V synagóge by malo byť rok, potom ho chce presunúť do exteriéru.

Prvýkrát si ju všimol asi pred piatimi rokmi, keď sa s tímom združenia Truc Sphérique vydali do okolia Žiliny hľadať miesto, kde by postavili Zrakovú pyramídu.

Cestou sa na chvíľu zastavili v Novej synagóge.

Juraj Gábor sa rozhliadol a obrátil sa na svojho otca, s ktorým sa dodnes často radí, keď na niečom pracuje. „Aha, tak tu to je. Tu by to šlo, nemyslíš?“ spýtal sa ho.

V synagóge v tom čase prebiehali rekonštrukčné práce. Roky sa na jej múry nabaľovali vrstvy materiálov, funkcií a režimov. Času. Robotníci ich postupne odstraňovali a ukazovala sa krása stavby, ako ju na prelome 20. a 30. rokov minulého storočia navrhol Peter Behrens, architekt európskeho formátu.

Keď Juraj Gábor na svoju otázku dostal súhlasné pritakanie, vedel, že aj jeho otec vidí medzi múrmi synagógy čosi, čo síce nikdy nemalo pevné kontúry, no vždy to tam bolo. Guľa. Neviditeľná sféra, ktorej vrcholom je kupola s priemerom 16 metrov.

Teraz ju Juraj Gábor s tímom tesárov stavia.

Na konštrukciu diela je potrebných 52 kubických metrov dreva, ktoré k synagóge dorazili v decembri a v januári. Foto – Marek Jančúch
Na príprave diela pracuje Juraj Gábor s tímom združenia Truc Sphérique, ktoré prevádzkuje Stanicu Žilina-Záriečie a Novú synagógu, a s tímom tesárov. Foto – Laura Bouflet
Konštrukčné riešenie prešlo konzultáciou a statickým posudkom. Foto – Marek Jančúch
Príprava projektu trvala Jurajovi Gáborovi päť rokov, realizácia niekoľko týždňov. V synagóge pracuje s celým tímom od pondelka do piatka. Foto – Laura Bouflet
Malý model Sphéry, o ktorom si mnohí ešte pred pol rokom mysleli, že je to len utópia a nikdy sa nestane realitou. Foto – archív Novej synagógy

Nech sa stane čokoľvek

Naživo je to už teraz neuveriteľný zážitok. Nebyť pandémie a lockdownu, mohli by diváci rast Sphéry sledovať aj naživo a vidieť všetky jej fázy. Teraz sa to dá iba prostredníctvom fotografií. Pomocou štyroch kamier vzniká aj časozberný záznam. A hoci fotky pomerne detailne zobrazujú, čo sa za múrmi synagógy deje, skutočnosť človeku vyrazí dych.

„To rád počujem. Ešte som s takým veľkým objemom nerobil, ale beriem to aj ako dobrú prípravu, lebo mám ešte jeden projekt, na ktorom pracujem, a ten je ešte väčší,“ hovorí Juraj Gábor, keď spolu s Marekom Adamovom stojíme na „vyhliadkovom“ chodníku, ktorý čerstvo dokončili.

Ešte nemá dokončené zábradlie, a tak je pocit závratu

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie