Denník N

Pandémia európskej krajnej pravici vyhovuje. Štylizuje sa do pózy obhajcu individuálnych slobôd

Portugalský prezidentský kandidát Andre Ventura a líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Pen. Foto - TASR/AP
Portugalský prezidentský kandidát Andre Ventura a líderka francúzskej krajnej pravice Marine Le Pen. Foto – TASR/AP

Počas koronakrízy si polepšili populisti v Španielsku, Rumunsku aj vo Francúzsku. Môže za to neistota aj rétorika strán, ktoré sú pri moci, hovorí francúzsky odborník na krajnú pravicu.

Z pandémie vinia politické strany pri moci. Hovoria, že keby vládli oni, nezomieralo by toľko ľudí a všetko by sa rýchlo vrátilo do stavu pred koronou. Tak by sa dala zhrnúť rétorika krajne pravicových strán v Európe, ktoré koronakrízu využívajú na získanie voličov.

Keďže mnohí sú zo súčasného stavu unavení, hľadajú vinníkov. A populisti podľa nich ukazujú správnym smerom.

Viac ako ostatní dokopy

Krajne pravicové strany sú na vzostupe, čo dosvedčujú prieskumy, ale aj výsledky volieb v niektorých európskych krajinách.

Naposledy napríklad v Španielsku, kde boli cez víkend regionálne voľby v Katalánsku. Tie boli predovšetkým súbojom medzi Ignaciom Garrigom z krajne pravicovej strany Vox a Salvadorom Illom, bývalým ministrom zdravotníctva zo Socialistickej strany. Ten z postu odstúpil v čase vrcholiacej tretej vlny pandémie, aby sa mohol venovať predvolebnej kampani.

Počas nej Garriga obviňoval Illu z úmrtí Španielov na koronavírus a odkazoval, že by ho za to mali trestne stíhať.

Garrigova rétorika Španielom pripomenula, že koronakríza trvá už veľmi dlho. Pomohla tiež k tomu, že strana Vox získala vo voľbách viac hlasov ako všetky pravicové strany dokopy. Ultrapravičiari sú zároveň štvrtou najsilnejšou stranou v katalánskom parlamente.

Nie sú však jediní, ktorí ťažia z toho, že voliči sú vyčerpaní z dosahu pandémie na bežný život.

Skokové zisky

Začiatkom roka prebehli v Portugalsku prezidentské voľby. Prezident Marcelo Rebelo de Sousa svoj post síce obhájil, hlasovanie však ukázalo nárast krajnej pravice.

Kandidát a líder strany Chega (v preklade „dosť“) André Ventura skončil tretí s takmer 12-percentným ziskom. Dva roky predtým jeho strana v parlamentných voľbách získala len 1,3 percenta hlasov.

Keďže prezident nemá v Portugalsku veľké právomoci, hlasovanie Portugalcov skôr ukázalo, že voličom sa nepáči zavedený lockdown.

„Politici z extrémnej pravice hlásajú, že vláda prijala veľmi prísne opatrenia na ochranu zdravia, ktoré zároveň obmedzujú možnosť pracovať, cestovať a stretávať sa,“ vysvetľuje úspech krajnej pravice Jean-Yves Camus, odborník na pravicový extrémizmus z Francúzskeho inštitútu pre medzinárodné vzťahy a stratégie.

„Podľa krajnej pravice elity pri moci využívajú pandémiu ako

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Svet

    Teraz najčítanejšie