Denník N

Rozbehne sa to v apríli. V lete môžeme mať zaočkovaných 70 percent dospelých, ukazuje analýza dodávok do EÚ

Najzraniteľnejšia skupina nad 65 rokov by mala dostať v Európskej únii podľa odhadov S&P obe dávky do konca apríla.

Ak všetko pôjde, ako má, Európska únia by mohla preočkovať 70 percent svojej dospelej populácie do konca júla. Vyplýva to z analýzy spoločnosti S&P Global Ratings, ktorú zverejnili minulý týždeň.

Táto informácia prichádza v čase, keď sa na Slovensku rozhoduje o tom, či budeme nakupovať a očkovať ruskou vakcínou Sputnik V. Nie je jasné, kedy by to vôbec u nás bolo možné.

Aj bez Sputnika by najzraniteľnejšia skupina nad 65 rokov podľa týchto odhadov mohla mať za sebou obe dávky do konca apríla. Polovica dospelej populácie by mohla byť preočkovaná do konca júna.

S&P Global Ratings vychádzala z predpokladaných dodávok vakcín od štyroch firiem: Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca a Johnson & Johnson. Posledná menovaná požiadala v stredu o registráciu Európsku liekovú agentúru.

„Chcela by som zdôrazniť, že ide o hrubé odhady, keďže presné informácie ohľadom mesačných dodávok nie sú ľahko dostupné,“ povedala pre Denník N Markéta Horková z S&P. Dodala, že vychádzali z rôznych vyhlásení spoločností.

Ako to vychádza pre Slovensko?

Z dávok pre celú EÚ sa dá urobiť aj hrubý odhad dodávok vakcín pre Slovensko. Mali by sme mať nárok

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Slovensko, Svet

    Teraz najčítanejšie