Denník N

Umelec Juraj Gábor: Zraková pyramída ma naučila dôverovať divákom

Juraj Gábor. Foto N - Tomáš Benedikovič
Juraj Gábor. Foto N – Tomáš Benedikovič

V roku 2015 postavil Juraj Gábor s pomocou tímu Novej synagógy Zrakovú pyramídu. Drevený 18 metrov dlhý objekt nad Súľovom navštívilo ročne odhadom 30-tisíc ľudí.

Vlani na jar pyramídu rozobrali, lebo obec sa nezhodla na jej zotrvaní. Teraz však v žilinskej Novej synagóge vzniká nové dielo, ešte monumentálnejšie – Sphéra.

V rozhovore hovorí JURAJ GÁBOR o tom, ako prebiehala príprava diela Sphéra, v čom ho poučila a zmenila skúsenosť so Zrakovou pyramídou a prečo si myslí, že galérie sú bubliny.

Myslíte si, že autor synagógy architekt Peter Behrens o tej guli, ktorú teraz zhmotňujete, vedel? Mohol to byť jeho zámer?

Aj ja som nad tým uvažoval: Je to len náhoda alebo to myslel vážne? Rozhodne to nie je stavebná chyba, to je zrejmé už na prvý pohľad. Jej proporcia je ukrytá v proporciách synagógy. Odhalíte to už pri vstupe, keď vojdete dnu. Je to presné, ale overil som si to, až keď som mal v rukách technické výkresy, ktoré urobil Martin Jančok pri rekonštrukcii.

Keď som videl základnú stavebnú mriežku, na ktorej je synagóga postavená, bolo mi jasné, že to nebola náhoda, lebo nič tu nie je náhodné. Preto si myslím, že Behrens vpísal kružnicu do rezu synagógy vedome.

Nebol to napokon nejaký štandardný konštrukčný postup, aký by sme našli aj v prípade iných budov s kupolami?

Neviem o tom, ale určite by bolo zaujímavé urobiť takýto prieskum. A myslím si, že v priebehu roka sa k tomu ešte dostaneme, keď budú do Sphéry prichádzať aj ďalší umelci a prinesú nové podnety.

Pri tejto príležitosti by som však rád povedal, že ja nie som prvý, kto si to všimol. Nie je to môj objav. Už v čase prvých Pootvorení, keď sa synagóga ešte len rekonštruovala, s touto pomyselnou guľou pracoval napríklad Jakub Kopec, ktorý sa k nej potom vrátil opakovane. Rovnako ju využil aj Dalibor Bača počas výstavy Michala Moravčíka, keď zo stredu kupoly visela bowlingová guľa, ktorá pri rozkývaní opisovala plochu gule.

Každý z týchto prístupov bol odlišný, ale zhodovali sa v tom, ako zažívať priestor. Ako pobývať na rozhraní priestoru hmotného a nehmotného, niečoho, čo sem bolo vkreslené, no nemalo pevný tvar.

Projekt Completing the Sphére predstavil Juraj Gábor vlani v lete. Foto – Richard Köhler
Na základe technických výkresov stavby zistil, že do synagógy by sa vošla guľa, ktorej vrcholom je kupola. Foto – Richard Köhler
Práci na Sphére venoval päť rokov. Foto – Richard Köhler
Vlaňajšia výstava predstavila všetky východiská, s ktorými pracoval na príprave projektu. Foto – Richard Köhler
Foto – Richard Köhler
Vyzeralo to ako utópia, dnes je to skutočnosť. Foto – Richard Köhler
Aktuálny stav Sphéry v žilinskej Novej synagóge z polovice februára 2021. Tvorbu diela môžete podporiť prostredníctvom Startlabu. Foto – Marek Jančúch

Kedy ste začali veriť, že sa vám Sphéru podarí naozaj urobiť a neostane len na papieri?

Ja som tomu veril od začiatku, samozrejme, s určitosťou, až keď sme sa vlani v lete s Novou synagógou dohodli. Ale pracoval som na tom. Uvedomoval som si, že to musím veľmi dobre pripraviť a že

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Rozhovory

Vizuálne umenie

Kultúra

Teraz najčítanejšie