Denník N

Moderátor Rudi Rus dostal mesačnú stopku vo vysielaní: Keď som hovoril o vzťahu Mansona, mnohí ľudia sa v tom našli

Foto - Wikipédia/Slavomír Frešo
Foto – Wikipédia/Slavomír Frešo

Rudi Rus už 15 rokov moderuje na Rádiu FM reláciu Headbanger o metalovej hudbe. Pred niekoľkými dňami napísal na facebookovej stránke relácie status, v ktorom si robil žarty z informácií, že spevák Marilyn Manson bol obvinený z násilného správania sa k ženám.

Príspevok vyvolal búrlivú diskusiu, ktorá sa skončila vymazaním statusu a mesačným dištancom Rudiho Rusa z vysielania. Vedenie RTVS rozhodlo, že „neuvážený“ príspevok mohol vyvolať dojem, že moderátor ospravedlňuje či zjednodušuje násilie.

„Nič také som neurobil a ani by som si to nedovolil. Ak niečo z mojich reakcií v komentároch vyvolalo tento dojem, naozaj ma to mrzí a nebol to môj zámer,“ vraví dnes Rus.

Čo robí moderátor, keď má mesačný dištanc z vysielania?

V podstate to, čo som robil posledných 15 rokov – s tým rozdielom, že sme sa dohodli s mojou šéfkou v Rádiu FM, že počas štyroch týždňov budú vo vysielaní sety s metalovou hudbou. Oslovil som inšpiratívnych ľudí, ktorí vyberajú svoju obľúbenú hudbu, ktorá pôjde dve hodiny bez komentára. Nemám teda teraz prácu moderátora, ale skôr prácu dramaturga.

Rozumiete dnes lepšie ľuďom, ktorí vás za váš status na Facebooku kritizovali?

Určite áno. Toto je jedna z vecí, ktoré som si z toho zobral. Naučil som sa pozerať na veci z pohľadu iných ľudí. Nechcem tým povedať, že na sociálnych sieťach stratím svoju autenticitu, ale budem viac rozmýšľať ako, čo a kde.

Zistil som tiež, že aj tí najcynickejší ľudia majú témy, ktoré sú pre nich veľmi háklivé, až no-go zóny. A práve zneužívanie a domáce násilie sú pre mnohých ľudí veľmi citlivé témy, v ktorej sa hľadajú a nachádzajú.

Keď som hovoril o konkrétnom vzťahu Marilyna Mansona a jeho bývalej snúbenice (herečky Evan Rachel Wood, pozn. red.), tak sa v tom ľudia našli. A to je vec, na ktorú budem musieť do budúcna viac myslieť. Sú témy, ktoré ľudia vnímajú naozaj veľmi citlivo a z ktorých sa nedajú robiť žarty.

Vo svojom facebookovom statuse ste napísali: „Antichrist Superstar Marilyn Manson nie je obyčajný chlapík odvedľa, empatický, citlivý, milujúci a bezproblémový partner a spolunažívanie s ním je extrémne náročné a vyčerpávajúce. Božemôj, čo šokujúce sa ešte v roku 2021 dozvieme??!“ Ako ste to mysleli?

Myslel som to rovnako, ako to napísalo veľa ľudí vo svete. Jeden hudobný žurnalista v Británii to povedal veľmi podobne: Kto by to povedal, že človek ako Manson sa správa aj v súkromí tak, ako sa správa? Čo celý svet čakal, že ako sa asi ten človek správa? Lebo treba si povedať, že Manson nie je ako Ozzy Osbourne. Manson celým svojím životom dáva svedectvo a dôkaz toho, že rozdiel medzi tým, ako vyzerá na pódiu, a tým, čo žije, neexistuje. To isté konštatoval aj žurnalista, ktorý napísal jeho biografiu – rozdiel medzi Mansonom na pódiu a v súkromí bol podľa neho možno len v intenzite toho, ako sa správal.

Na základe čoho vieme povedať, že ten rozdiel medzi Mansonom pred kamerami a v súkromí bol prakticky neexistujúci?

Spomínaný Ozzy urobil seriál zo svojho súkromia (reality show The Osbournes, pozn. red.), v ktorom celá rodina ukázala, ako sa naozaj správajú. No a toto by Manson urobiť nemohol. Všetko totiž nasvedčovalo tomu, že Manson komunikoval násilie najúprimnejšie, ako sa dá. To ho, samozrejme, nijako neospravedlňuje, ale varovných signálov nemohlo byť viac. Asi nepoznám človeka v šoubiznise, ktorý by to okatejšie signalizoval.

A keď sa zároveň pozrieme na niektoré jeho rozhovory, pôsobí ako introvert, veľmi inteligentný, svojím spôsobom plachý a charizmatický. Nevyzerá hneď ako násilník.

Súhlasím, do istej miery má šarm. Ja som sa za tieto dva týždne rozprával s viacerými ženami aj s jeho fanúšikmi a fanúšičkami a jedna povedala veľmi zaujímavú vec:

Tento článok je exkluzívnym obsahom pre predplatiteľov Denníka N.

Médiá

Rozhovory

RTVS za Machaja

Sexuálne zneužívanie

Kultúra, Slovensko

Teraz najčítanejšie